zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Kuća A. G. Matoša – kulturni centar u Tovarniku

"Narodi mogu postići sve, samo ime ne, ako ga izgube." Tako je o identitetu na svoj način kratko poentirajući suštinu pisao Antun Gustav Matoš, jedna od najznačajnijih hrvatskih osobnosti, ne samo kad je umijeće lijepe riječi posrijedi.

Upravo ta briga o "negubljenju" imena čuvanjem ostavštine velikog pisca bila nam je moto u osmišljavanju kuće posvećene životu i radu čovjeka koji je još za života postao dio nacionalnog identiteta.

Matoševu kuću nismo zamislili kao podsjetnik, nego i kao ishodište suživota s njegovim idejama. Spomenička knjižnica, znanstveni skupovi i radionice namijenjeni su struci i lokalnim stanovnicima, a interaktivna tematska šetnja kroz Tovarnik i srijemsko imanje u stalnoj izložbi jedinstven su spoj živog susreta kulture i turizma.

Opis:

Kuća A. G. Matoša – kulturni centar u Tovarniku predstavlja veliko bogatstvo hrvatske književnosti i kulture zahvaljujući ostavštini jednog od najvećih hrvatskih književnika, Antuna Gustava Matoša. Zamišljena je kao kompleksna kulturna institucija koja predstavlja ključnu točku oživljavanja Matoševe ostavštine na nacionalnoj razini, ali i kao kulturno-turistička atrakcija koja snažnim književnim identitetom inicira razvoj kulturno-turističke mikrodestinacije Tovarnika i ovog dijela Hrvatske.

Izložbeni postav posjetitelja će voditi na putovanje kroz književnikov život i rad, i to u nekoliko tematskih cjelina: Matošev zavičaj, Matoševo putovanje i Matoš danas.

Osim izložbe, Kuća A. G. Matoša nudi bogate i raznolike kulturne sadržaje, obuhvaća piščevu spomen-zbirku, knjižnicu s čitaonicom te spomeničkom knjižnicom u kojoj će biti izložena prva izdanja Matoševih knjiga i djela srijemske književnosti. Tu je i prostor namijenjen znanstvenim skupovima, seminarima, radionicama te književni klub u kojem će se posjetitelji moći odmoriti i okrijepiti, dokumentacijski centar, suvenirnica, a izvan zidova manifestacije "Matoševi dani" i "Sajam pisane riječi u Srijemu", tematska ruta Matošev Tovarnik te tradicionalno srijemsko imanje.

Vrsta usluge/ dokumentacije:
Idejno rješenje stalnog postava i opreme interijera – projekt stalnog postava
Krovna dokumentacija razvojnog projekta
Strateški plan kulturno-turističkog proizvoda

Klijent: Društvo Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika

Razdoblje: 2009.

Autorica projektne ideje i koncepta stalnog postava, te krovne projektne dokumentacije:

Dragana Lucija Ratković Aydemir

Voditelj projekta:

Željko Anić, predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša

Glavni stručni suradnik:

akademik Dubravko Jelčić

Kreativni projektni tim:

Karla Bačić-Jelinčić, koordinacija i razrada projektnih dokumenata / Muze d.o.o.
Zdenka Roša, koordinacija i razrada projektnih dokumenata / Muze d.o.o., Zagreb
Vanja Cuculić, dizajner, Studio Cuculić, Zagreb
Vladimir Končar, multimedija, internetski i IT-dizajn, Studio Revolucija, Zagreb
Goran Turković, Marko Šesnić, Bojan Drezgić, produkt-dizajn, Studio Cuculić, Zagreb. Zoran Košmerl, Hal d.o.o., Varaždin.

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite