Ponosne smo Erasmus+ partnerice jedne od najsuvremenijih kulturnih institucija u Poljskoj, Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku! Tijekom protekle godine, educirale smo preko 30 kustosa, vodiča i edukatora iz partnerskog muzeja kroz certificirane tečajeve na temu interpretacije baštine. Naša višemjesečna suradnja obilježena je aktivnom razmjenom perspektiva i znanja, a usvojeni principi interpretacije baštine značajno su obogatili rad ove ugledne poljske institucije te interpretaciju važnih ličnosti i događanja poljske povijesti.

 

“Dirnuta srca, nadahnuti umovi i prilika za upoznavanjem divnih ljudi!”

Riječi su kojima je Wojciech Wróblewski opisao svoje iskustvo nakon sudjelovanja u prvom od tri Erasmus+ tečaja koja smo u Hrvatskoj organizirale za naše partnere iz Poljske. Sudionici su bili vođeni iskusnim edukatoricama: našom Ivom Klarić Vujović i Ivanom Jagić Boljat. Prema Interpret Europe metodologiji, uspješno su provele ukupno 3 certificirana tečaja u Zagrebu i Ogulinu: dva za vodiče interpretatore i jedan za interpretacijsko pisanje. Kroz niz praktičnih i izazovnih zadataka, polaznici su uspješno brusili svoje interpretacijske vještine, dok je timski rad poticao nastanak novih prijateljstava, inovativnih rješenja i složnijeg muzejskog kolektiva.

Naše ERASMUS+ partnerstvo s Muzeum Józefa Piłsudskiego kulminiralo je na nedavnoj međunarodnoj konferenciji u Poljskoj, na kojoj smo imale čast održati tri predavanja o interpretaciji baštine pred auditorijem koji se sastojao od poljskih i međunarodnih kulturnih stručnjaka. U sklopu konferencije, dobile smo ekskluzivnu priliku zaviriti iza kulisa Muzeja Piłsudski, uz posebno vodstvo muzejskih djelatnika. Istražile smo stalne izložbe, uredske prostore, arhive i prostore za edukaciju, što nam je omogućilo dublji uvid u sve aspekte rada ove impresivne kulturne institucije.

„Zahvaljujemo Muzama na profesionalnosti, gostoprimstvu i odličnoj atmosferi suradnje. Naše partnerstvo ne samo da nam je omogućilo da unaprijedimo kompetencije našeg muzeja, već smo izgradili vrlo dobar odnos između naših organizacija i razvili snažno međunarodno prijateljstvo.“

– Robert Andrzejczyk, direktor Muzeja Piłsudski

Čestitamo našem poljskom partneru na iznimnom napretku i suradnji koja je obogatila i našu organizaciju. Naši dosadašnji uspjesi pokazuju snagu međunarodne suradnje i potiču nas da nastavimo promicati baštinu kao temelj razumijevanja i suradnje među narodima, jer zajedno možemo postići još veće uspjehe.
…..

This work was produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union.

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?