Simply the best award

Znate li da je između Psunja, Papuka i Krndije, gora nadomak Pleternice, nekad brazdao najstariji i najveći sisavac – kit? Zelena Slavonija nekad je bila modro more, a uz kita znao je ovdje zaplivati i mega veliki morski pas! Sve o tim starim Slavoncima s perajama, ali i o današnjem čudesnom svijetu prirode doznat ćete u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici. Stalnu izložbu smo osmislile zajedno s našim naručiteljem i suradnicima te s radošću zaplovile u još jednu priču.

Tamo gdje se sve nijanse žutog žita njišu kao valovi, nekad je uistinu šumilo more. Zvalo se Panonsko i prije više desetaka milijuna godina prekrivalo je dio današnjeg europskog kopna, uključujući i našu plodnu slavonsku ravnicu. Upravo je na njoj niknuo osobit otok, inspiriran tim pradavnim slanim svijetom i njegovim bićima, ali nadahnut i suvremenim životom na kopnu. Nalazi se u Pleternici, u obnovljenoj zgradi starog kina, koja danas nosi ime Interpretacijskog centra Terra Panonica.

Pa kako je Pleternica izgubila more!? Znanost kaže da su u davnini, prije dvadesetak milijuna godina, pomicanjem tektonskih ploča stvoreni planinski lanci (Karpati, Alpe i Dinaridi) koji su odijelili ogromne količine vode.

Nastalo je jezero sa slanom vodom koje je postepeno izgubilo salinitet. Ta izolacija natjerala je žive organizme na prilagodbu na nove uvjete života što je dalo zamaha razvoju osobite endemske flore i faune. Kasnije je i jezero presušilo, otoci slavonskog arhipelaga postali su slavonske planine, a morsko dno postalo je plodno kopneno stanište mijenjajući ime: mare postaje terra, točnije Pleterrnica. No, ravnica i planine sačuvale su brojne tragove ovog mora. Osim koralja, morskih ježinaca, spužvi, puževa, školjki i morskih algi, pronađeni su i dijelovi kostura velikih riba, kralježaka dupina te zubi divovskih morskih pasa.

U Terri Panonici neka od ovih čudnovatih bića zaplovit će pred očima posjetitelja u rekonstrukciji iza koje stoji pravi detektivski posao! Unatoč sačuvanim ostacima, spekulacije o tome kako je izgledao život u dalekoj prošlosti tražile su osobit interpretativni postupak. Riječ je o spoju umjetničke vizije, znanstvenih temelja i suvremene tehnologije. Naime, zahvaljujući tehnologiji virtualne stvarnosti, posjetitelj susreće domaćina izložbe – kita – ali i mnoga druga pradavna morska bića u realističnom virtualnom ambijentu.

Izložbene cjeline pak interpretiraju suvremene ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste koje obitavaju u okolici Pleternice, a s njima i tipična staništa na kojima ih možemo uočiti. Mnoga od njih dio su mreže Natura 2000. Priče o njima ispripovijedane su maštovito zamišljenim narativnim formama i vrhunskim znanstvenim ilustracijama. Po jedna životinjska vrsta je predstavnik – veleposlanik – svojih prahistorijskih prethodnika. Promatrajući ih posjetitelj može uvidjeti kako su se tijekom milijuna godina evolucije promijenile, tj. koja je poveznica današnjih vrsta s njihovim pra-precima.

Životinjskim vrstama s vrhunskih znanstvenih ilustracija na interpretacijskim zidnim grafikama, u aplikaciji proširene stvarnosti udahnut je život: one plivaju, gmižu, hodaju, pjevaju i lete, a u zasebnom 3D mediju diorame čak i međusobno razgovaraju u rimi. Tako možemo svjedočiti čudnovatim razgovorima i otkriti kako je jedna lisanka otpravila svoje potomstvo u vrtić jedne mrene, na što se kokica potužila koscu ili kakve mudrosti su izmijenili žaba i djetlić.

Slavljenje prirode nastavlja se kroz druge programe Interpretacijskog centra. Osim u suvremeno opremljenoj izložbi, posjetitelji svih generacija uživat će u multimedijalnoj dvorani gdje se prikazuju animirani film i predstava na temu prirodne baštine, ali i uživajući u šetnjama tematskim šetnicama u gradskom parku i uz žuboreću rijeku Orljavu. Pleternica je mjesto koje, ako još niste, sada zaista morate posjetiti. Još neko vrijeme prateći upute našeg stožera za pandemiju, a nadamo se uskoro, bez ikakvih ograničenja! Terra Panonica vas od sada čeka otvorenih vrata!

Centar za posjetitelje Terra Panonica

Naručitelj
Grad Pleternica

Partneri naručitelja
Turistička zajednica Grada Pleternice
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije

Arhitektonsko rješenje
Rusan arhitektura d.o.o.

Interpretacijski plan
Muze d.o.o.

Grafički i produkt dizajn
Šesnić&Turković d.o.o.

IT i multimedijska rješenja
Diversitas IT sustavi d.o.o.

Razvoj tekstualnog i vizualnog sadržaja
Muze d.o.o.

Izgradnja i opremanje objekta
Presoflex gradnja d.o.o.
Diversitas IT sustavi d.o.o.

VIZUALNI I TEKSTUALNI SADRŽAJ

Ilustracije
Manuel Šumberac
Mirela Ivanković Bielen

Modeli fosila
Nikola Vrljić

Umjetnička instalacija
Miroslav Jagušt

Interpretacijski tekst
Vida Ungar

Prijevod na engleski jezik
Martin Mayhew
Lana Brčić

Lektura
Lidija Vešligaj (hrvatski)
Kristina Dilica (engleski)
Branka Šegvić (engleski)
Lana Brčić (engleski)

Znanstvena verifikacija
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Udruga Biom

Autorica fotografija
Tjaša Kalkan, 2020.

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?