Muzej bećarca mjesto je razumijevanja, ljubavi i ponosa prema desetercu koji pjeva o najrazličitijim životnim situacijama. Osam godina predanog rada usadile smo u muzejsku izložbu kroz koju opsežno dokumentiramo i interpretiramo ovaj baštinski fenomen i ljude koji su s njime neodvojivo povezani!

Pozivamo vas na putovanje do srca Slavonije koje će vas trajno inspirirati! Multimedijalni sadržaj, autentični predmeti, vrhunske autorske ilustracije i fotografije te umjetnički dokumentarni i animirani filmovi uklopljeni u pomno dizajniranu scenografiju izložbe stimuliraju sva osjetila, podjednako angažirajući vaše srce i um.

Željele smo potaknuti posjetitelje ne samo na dijalog s bećarcem, kulturom Šokaca i različitim oblicima UNESCO baštine koje je bećarac ponosan član, nego na otkrivanje vlastitih tradicijskih vrijednosti i međusobno povezivanje.

Kako bećarac prati život Šokaca od rođenja pa sve do smrti, tako smo kroz pet velikih izložbenih cjelina istaknule univerzalne teme poput odrastanja, prve ljubavi, seksualnosti, svadbe, starosti i različitih običaja kroz godinu. Pažnju smo posvetile i proslavljenim bećarušama i bećarima, a ovaj humoristični deseterac dodatno smo aktualizirale kroz robotiku, rap, karaoke, međunarodne kulturne rute i baštinske organizacije. Kroz više od 40 interaktivnih izložaka povezujete se s osobnim pričama tj. kazivanjima bećara i bećaruša, bodrite sudionike pravog bećarskog nadmetanja, uređujete svoju „bašču“ ili pjevate bećarce u glazbenom studiju.

Kako smo oblikovale Muzej bećarca?

Od trenutka kada smo prepoznale da je Muzeja bećarca neizostavan dio šireg Svijeta Graševine, naša vizija o njegovim doživljajima postepeno je poprimala sve jasniji oblik. Do 2023. godine su nas na ovom bećarskom putovanju pratili mnogi vrsni stručnjaci i renomirani suradnici: dizajneri, etnolozi, pisci, filmaši, ilustratori, kipari i drugi kreativci. Kroz svih osam godina intenzivno smo surađivale s lokalnom zajednicom za koju nam je bilo ključno da, kroz različite medije, bude vjerodostojno prezentirana, da njezine vrijednosti dodirnu svakog posjetitelja i da se njihova mudrost, ponos i vještina uspješno prenesu na mlađe generacije.

Više o našem procesu stvaranja stalnih postava pronađite ovdje.

Naručitelj
Grad Pleternica

Autori stalnog postava
Glavna muzeološka koncepcija
Muze
Likovni postav – muzejski grafički dizajn
Šesnić&Turković
Likovni postav – muzejski produkt dizajn
Clinica Studio

Fotografije stalnog postava
Domagoj Blažević, Vedran Husremović

“Behind the scenes” video
Vanja Babić i Ivana Pipal

Cijeli impressum pronađite ovdje.

 

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?