Matejin simbol je klupko vune. Svoje slobodno vrijeme rado provodi pleteći i heklajući. No, ove vještine simboliziraju i njezinu ljubav prema različitim oblicima nematerijalne kulturne baštine.

Rođena Karlovčanka, Mateja Kuka završila je diplomski sveučilišni studij povijesti umjetnosti i antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za njezin osobni i profesionalni razvoj ključna su sudjelovanja u edukacijskim programima neformalnog obrazovanja. Mateja Kuka se usavršavala u području EU fondova (Algebra), ženskih studija (Centar za ženske studije) i mirovnih studija (Centar za mirovne studije). Sudjelovala je u kampovima raznih baštinskih udruga i inicijativa. Radila je kao asistentica kustoskog kolektiva WHW i suradnica na projektu Neprimjereni spomenici udruge SF:ius. Članica je udruge SF:ius, Dragodid, Interpretirajmo Hrvatsku i Interpret Europe.

Timu Muza pridružila se 2018. godine kao projektna menadžerica. Svoje je interese pronašla u praktičnoj zaštiti kulturne i prirodne baštine kroz njezinu interpretaciju i održivu upotrebu. Za Mateju je ključno osnaživanje lokalnih zajednica kroz participativni rad, interdisciplinarnu suradnju i društvene inovacije. U području zaštite i interpretacije kulturne baštine koristi pristupe suvremenih kustoskih praksi.

 

Mateja Kuka

 

Međusobno uvažavanje sudionika procesa interpretacijskog planiranja ključno je za uspješnu provedbu kompleksnih projekata. Dinamična suradnja između lokalnih zajednica, profesionalca raznih struka i kreativaca iznimno oplemenjuje ne samo tijek razvoja projekta i njegovu završnu formu, već i sve sudionike tog procesa.