Matejin simbol je klupko vune. Svoje slobodno vrijeme rado provodi pleteći i heklajući, stvarajući tako jedinstvene, rukom rađene unikate. No, ove vještine simboliziraju i njezinu ljubav prema različitim oblicima nematerijalne kulturne baštine. 

Rođena Karlovčanka, Mateja Kuka Brkić završila je diplomski sveučilišni studij povijesti umjetnosti i antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za njezin osobni i profesionalni razvoj ključna su sudjelovanja u edukacijskim programima neformalnog obrazovanja. Mateja Kuka Brkić se usavršavala u području EU fondova (Algebra), ženskih studija (Centar za ženske studije) i mirovnih studija (Centar za mirovne studije). Sudjelovala je u kampovima raznih baštinskih udruga i inicijativa. Radila je kao asistentica kustoskog kolektiva WHW i suradnica na projektu Neprimjereni spomenici udruge SF:ius. Članica je udruge SF:ius, Dragodid, Interpretirajmo Hrvatsku i Interpret Europe.

Timu Muza pridružila se 2018. godine kao projektna menadžerica. Svoje je interese pronašla u praktičnoj zaštiti kulturne i prirodne baštine kroz njezinu interpretaciju i održivu upotrebu. Za Mateju je ključno osnaživanje lokalnih zajednica kroz participativni rad, interdisciplinarnu suradnju i društvene inovacije. U području zaštite i interpretacije kulturne baštine koristi pristupe suvremenih kustoskih praksi.

Međusobno uvažavanje sudionika procesa interpretacijskog planiranja ključno je za uspješnu provedbu kompleksnih projekata. Dinamična suradnja između lokalnih zajednica, profesionalca raznih struka i kreativaca iznimno oplemenjuje ne samo tijek razvoja projekta i njegovu završnu formu, već i sve sudionike tog procesa.