Od ovog ljeta pastiri su u modi. Barem kad je posrijedi Sjeverni Velebit, naš najmlađi hrvatski nacionalni park osnovan 1999. godine. Riječ je o obnovi četiriju pastirskih stanova na Lubenovcu (četiri stana) i Alanu (šest), čemu su i Muze dale svoj doprinos.

Najveći objekt na Alanu uređen je kao edukacijsko-interpretacijski centar pod nazivom ”Planinska igraonica”. U njemu smo zajedno sa našim suradnicima razvile niz interaktivnih izložaka. Oni posjetiteljima pomažu povezati se s Natura 2000 vrstama i staništima Velebita i tradicionalnim načinom života pastira.

I nekadašnji pastirski domovi – stanovi – stavljeni su u funkciju edukacije i interpretacije. U svakom se stanu interpretira po jedna vrsta važna za NP Sjeverni Velebit. Tako ovdje možete birati da li želite prenoćiti u Stanu mrke strizibube, Stanu velebitske pijavice ili Stanu tetrijeba gluhana.

Na Lubenovcu je pak uređena kružna poučna staza pod nazivom ”Pastirska staza”. Duž staze je postavljeno pet interpretacijskih oznaka. One posjetitelje povezuju s prirodnim pojavama ili baštinskim posebnostima. Smještaj u Lubenovcu namijenjen je onima koji su željni drugačijeg odmora – asketski je to zaklon u planini, okružen divljom prirodom i tišinom…