Špilje, pećine, kaverne i jame dio su podzemnog blaga Zemlje. U najvećem broju slučajeva nisu  vrednovane na način koji zaslužuju. Zato smo posebno ponosne na svoj rad u promociji i interpretaciji Baraćevih špilja u općini Rakovica u Karlovačkoj županiji. Radi se o nizu špilja koji je ove godine dobio status značajnog krajobraza. Upravo Baraćevim špiljama pripada počasno mjesto u povijesti istraživanja hrvatskog krša i speleologiji.

U našoj viziji Plitvičkih dolina koje smo osmislile za Općinu Rakovica, Baraćeve špilje dio su ”Rute špilje”. Prema ranijem interpretacijskom planu sada vodimo razradu urbanističkog koncepta.

Cilj je ovo područje približiti posjetiteljima izgradnjom potrebne infrastrukture za šetače i bicikliste, opremiti ga tematskim stazama i igralištima, a vrhunac planiranja je Muzej špilje. Bit će to jedini takav muzej u ovom dijelu Europe (u Hrvatskoj postoji 30 popisanih špilja, u svijetu gotovo 2500) i učiniti ga ne samo turističkom atrakcijom nego i važnim znanstvenim središtem.

Urbanistički koncept
Kostrenčić i Krebel