Ima li trenutačno boljeg mjesta u Europi od Rijeke u koje bi Muze privremeno mogle preseliti svoj ljetni ured? Mi mislimo da nema, a razlog nije u tome što je Primorje Zagrebu najbliže morsko odredište, no mi smo se poput vas zaželjele kupanja.

Rijeka je europska prijestolnica kulture za 2020. i u tom se gradu, na Filozofskom fakultetu, ovoga srpnja održava ljetna škola UniCult 2020. Riječ je o međunarodnom programu koji se ove godine održava drugi put, a usklađen je s europskim obrazovnim standardima u poučavanju kulturnog menadžmenta i kulturnih politika, što je dovoljno za objašnjenje zašto ćemo od 4. do 17. srpnja biti u Primorju.

Kako su predavači uspješni stručnjaci iz područja kulturnog menadžmenta, svaki polaznik imat će svog mentora i radit će na svom projektu te na teorijski i praktičan način učiti i savladavati nove vještine. To će reći da ćemo vas uskoro razveseliti s novim zamislima i njihovim izvedbama.

Naravno, i mi ćemo u ovo ljetno doba uživati u Rijeci koja nas podsjeća na drevne grčke uzore: u tom gradu, baš kao nekad u Ateni, sve vrvi od kulture, umjetnosti i sporta. Premda nije Olimpijada, no baš za vrijeme našeg boravka, u Rijeci se održavaju i Europske sveučilišne igre. Kad smo već kod toga – što mislite da uz Euterpu, Kaliopu, Klio i ostale antičke zaštitnice umjetnosti smislimo i muzu za – sport?