Dok katastrofičari tvrde kako će se ratovi u 21. stoljeću voditi radi vode, mi pokazujemo drugačiji pravi smjer – vodu treba voljeti i o njoj na opće dobro skrbiti. Priču o vodi treba dijeliti. O tome svjedoči novi idejni projekt. U Lipiku smo 1. srpnja održale prezentaciju Interpretacijskog centra termalne baštine Vila dobre vode.

Zašto baš Lipik, grad u srcu zapadne Slavonije u kojem se ta regija poznata po ravnici pretvara u brda a kroz čiju dolinu prolazi rijeka Pakra? Zato što je Lipik u Europi jedinstveno mjesto ”dobre vode”. Riječ je izvorima u kojima na 60-ak stupnjeva Celzijusa na površinu izbija voda obogaćena zdravim mineralima, čiju ljekovitost ljudi od davnina koriste.

Termalno tekuće bogatstvo Lipik je posebice razvio u 19. stoljeću oplemenjujući darove prirode kroz arhitekturu kupališta, perivoja i raskošnih vila. U ulici u kojoj su smještene kao prva u nizu nalazi se ”Vila Zinke” koja je u našem projektu, iza kojeg stoje Turistička zajednica grada Lipika i Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o., dobila novu namjenu – postat će interpretacijski centar za baštinu ovog grada. Tako smo od vile Zinke stvorile – Vilu dobre vode.

Vizualni prikazi
Manasteriotti DS