Kraj 2019. godine zaključile smo objavom rada u znanstvenom časopisu „Museum International“ čiji su izdavači ICOM (International Council of Museums) i Routledge Tylor & Francis Group. Tema ovog izdanja bila je utjecaj muzeja na lokalni razvoj te održivost i dobrobit koju muzeji unose u zajednicu.

U članku „Intangible Cultural Heritage as a Catalyst for Local Development and Well-being: The case of Pleternica, Croatia“ prikazujemo kako okupljanje ljudi oko nematerijalne kulturne baštine te dobra suradnja s dionicima može imati veoma pozitivan utjecaj na dobrobit grada, odnosno cijele lokalne zajednice.

Ovim člankom želimo vas potaknuti na razmišljanje o moći i ogromnom potencijalu koji kulturna baština ima za razvoj našeg društva! Vodimo vas kroz metodologiju rada, radionice s lokalnom zajednicom i analizu prikupljene građe. Svaki od ovih koraka značajan je za konačan rezultat na kojem još uvijek strastveno radimo s našim partnerima – Muzej bećarca i cijela mreža projekata koji se s njim prepleću.

Članak možete preuzeti ovdje.