BigSee tourism award winner 2021

Želite li vrludati rukavcima, zastajati na sprudovima, šetati na livadama i osluškivati tihi život biljaka i životinja? Možda Vas više zanima što nam sve govore godovi 500 godina starog hrasta Adama? Ili se želite okušati kao tragač zlata? Sve to i još mnogo više od sada možete osjetiti u Međimurju u Centru „Med dvemi vodami“ čiju smo realizaciju početkom 2020. ponosno priveli kraju.

U Međimurju, tamo gdje se grle Mura i Drava, gdje se s vodama, koje svaka u svom slivu nose, isprepliće život u tisuću nijansi – tamo smo završile veliki posao uređenja posebnog riječnog rukavca dobrih priča. Riječ je o stalnoj izložbi „Med dvemi vodami“, smještenoj u Centru za posjetitelje u Križovcu.

Zamisao o takvom jednom posebnom dodiru dviju rijeka rodila se 2015. godine, kada smo počele razvijati koncept i ideje za ovu izložbu kao dio većeg projekta – Projekt integracije u EU – Natura 2000 za Ministarstvo zaštite okoliša. Od kraja 2019. godine, krenula je realizacija ovog stalnog postava s izvrsnim ilustratorima, fotografima, animatorima, prevoditeljima, lektorima te s velikim timom ko-autora i izvođača: grafičkih i produkt dizajnera, dizajnera IT i multimedije i dizajnera rasvjete, stručnjaka za IT opremu i programiranje, stolara i grafičara…

Sam naziv „Med dvemi vodami“ sintagma je kojom Međimurci, kad govore iz srca i za sebe, nazivaju svoj kraj.

Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ ključna je pristupna točka na samom ulazu u Regionalni park Mura-Drava koja nudi mnoštvo raznolikih i razigranih sadržaja. I prostor nije izabran slučajno! Oplemenjen je godinama zajedničkog života rijeka i Međimuraca. Stalna izložba smještena je u zgradi Centra koja je nekada bila dom lugara. Oni su se u 19. stoljeću brinuli o hrastovim šumama, ali ih i sjekli za potrebe gradnje mostova, brodova, željezničkih pragova, stambenih objekata u cijeloj Europi. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se još jedna riječna legenda – brvnara. U njoj je, u sklopu ovog projekta, postavljena stalna izložba posvećena hrastu Adamu, koji je rastao 500 godina prije nego su ga, ironijom sudbine, posjekli isti oni lugari koji su ga desetljećima pazili. Ovdje saznajemo koje zgode pričaju godovi, doznajemo kako nastaje kora drveta i upoznajemo šumara i poznatog pisca koji je bio očaran hrastovim šumama te ih je često opjevavao.

Scenografija izložbe u Centru “Med Dvemi Vodami” poziv je na slavljenje rijeka i na doživljajnu plovidbu svim čulima: obilazak je zamišljen kao meandriranje rijekama, od izvora do ušća, vrludanje močvarama, sprudovima, rukavcima, mrtvajama, poplavnim šumama, skitanje livadama i šumama.

U toj šetnji kroz priču i interakciju susrećemo isprepletena biljna i životinjska carstva. Upoznajemo tako tihe živote riba i ptica, šišmiša, patki, leptira, vretenaca, srna, divljih svinja, vidri, dabrova, žaba i kornjača, lisica, sova, orlova… U uzbibanom svijetu izložbe ništa nije statično. Uz pomoć vrhunskih ilustracija i video-klipova prikazuju se scene prirode i životinja koje ne bi imali prilike vidjeti uživo.

Posjetitelje čekaju iznenađenja i izazovi: mogu se zaigrati u ulozi tragača zlata i pokušati sakupiti grumene zlata iz rijeke Drave ili poslušati kako bi njihov glas zvučao da su patke koje gacaju po močvarama ovoga kraja. Požele li, naučit će kako se glasaju sove i druge ptice, a posebna je poslastica video koji prati životni ciklus vretenca. O osobitom prožimanju rijeke i ljudi govore dogodovštine iz usta autentičnih međimurskih ribara i animirani film o tome kako nastaje dravski šljunak. Izložba ima i pogled s nebesa: dvije rijeke vidimo iz perspektive orla štekavca.

„Med dvemi vodami“ doživljajima obogaćuju i suvenirnica i tematsko dječje igralište „Rječica“. Kad smo se poigrale na igralištu, pogledale smo se i uglas rekle: „Pa ovdje bi i Huckleberry Finn bio sretan!“ Provjerite jesmo li u pravu.

Med dvemi vodami

Naručitelj
Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode

Tim naručitelja
Siniša Golub
Mihaela Mesarić
Ivana Rojko
Zoran Šardi

Koautori stalnog postava
Dragana Lucija Ratković Aydemir
Vedran Kasap
Marko Šesnić
Goran Turković
Vladimir Končar
Igor Pauška

Tim Muza
Lea Fujs
Mirna Draženović
Mateja Kuka

PRODUKCIJA STALNOG POSTAVA

Razvoj audio-vizualnog i tekstualnog sadržaja
Muze d.o.o.

Grafički dizajn
Šesnić&Turković d.o.o.

Produkt, IT i multimedija dizajn
Clinica studio d.o.o.

Dizajn rasvjete
Kultura d.o.o.

Građevinski radovi
Team građenje d.o.o.

Opremanje objekta
Primat RD d.o.o.
Audio Video Consulting d.o.o.
Novena d.o.o.
Pijole-G d.o.o.

VIZUALNI SADRŽAJ

Korištenje arhivske građe omogućili su
Ljudevit Marđetko
Zaklada Aldo Leopold i Arhiv Sveučilišta Wisconsin-Madison
Grad Mursko Središće
Arhiv akademika Dragutina Feletara, ustupila Petra Somek

Fotografije
Goran Šafarek
Davorin Mance
Petar Sabol
Tomislav Klanfar
Lubomir Hlašek
Siniša Golub
Mihaela Mesarić
Jasmin Sadiković
Josip Ceilinger

Znanstvene ilustracije
Ivana Pipal

Ilustracije
Mateja Kovač

Animirani film
Antonija Veljačić

Video sadržaj
Goran Šafarek
Stephan Morris / Shutterstock
Rick Ray / Shutterstock
Evgeniya 49 / Shutterstock

Audio sadržaj
Goran Šafarek

TEKSTUALNI SADRŽAJ 

Interpretacijski tekst
Mirka Modrinić
Dominko Blažević
Mihaela Mesarić

Prijevod
Zana Šaškin
Jelena Marinović

Lektura
Lidija Vešligaj (hrvatski)
Martin Mayhew (engleski)

Recenzija interpretacijskih tekstova
Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek

Znanstvena verifikacija
Udruga Biom

Fotografije
Tjaša Kalkan, 2020.

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?