In vino veritas, kaže stara latinska poslovica koja se idealno slaže s projektom “Svijet graševine”. Njime je Hrvatska prvi put dobila strateški nacrt razvoja jedne svoje vinske destinacije. Naručitelj strategije je Požeško-slavonska županija i grad Kutjevo, a pod brendom “Svijet graševine” zamislile smo jedinstveni projekt koji posjetitelje spoznajno i osjetilno uvodi u vinogorje Slavonije i Podunavlja upoznajući ih s autohtonom viskom sortom tog podneblja.

“Svijet graševine” poseban je zbog što na tri lokacije – kutjevačkom, pleterničkom i pakračkom području razvija tri međusobno umrežena interpretacijska pristupa. U Kutjevu, to je Kuća graševine kao polazna točka koja posjetitelje usmjerava, educira i poziva na istraživanje autentičnih atrakcija vinskog turizma: vinograda, vinarija i podruma. Informativni centar “Svijeta graševine” u Pleternici povezan je s Muzejom bećarca koji će prikazivati vinogradarstvo u folkloru. U Pakracu će se u zgradi Spahijskog podruma iz 18. stoljeća, zaštićenoj kao kulturno dobro, nalaziti centar za posjetitelje u kojem će se uz graševinu promovirati i tradicija bačvarstva.

Kako god, u bačvi, boci ili čaši, da se poslužimo riječima velikog poznavatelja vina Bele Hamvaša: vino nas vraća u iskonski život, u raj i pokazuje nam kamo ćemo prispjeti na kraju svjetskog blagdana. Svijet graševine u tom je smislu poziv – na povratak u blagdan.

Vizualizacije i arhitektonski koncept
Kostrenčić i Krebel