Prirodu svakako treba doživjeti intuitivno, ali njezin cjeloviti doživljaj moguć je tek kad se intuicija susretne s informacijom. S tom smo se mišlju vodili u strateškom promišljanju i razradi koncepta prijemnog centra Parka prirode Kopački rit i posebno smo ponosni što su naše zamisli na lokaciji Mali Sakadaš godine 2015. i realizirane.

Na tom mjestu u Hrvatskoj na jedinstveni način susreli su se priroda i kultura: prva je na neki način sa svim svojim obiljem ušla u četiri zida, druga je to čudo života uobličila u strukturu priče. Učinili smo to koristeći najmodernija muzeološka rješenja pozivajući posjetitelje na igru, znatiželju i kreaciju. Činjenica da u njoj jednako radosno uživaju školske ekskurzije kao i tzv. ozbiljno građanstvo, najbolje nam govori da smo uspjeli.

Prijemni centar Parka prirode Kopački rit na lokaciji Mali Sakadaš središnje je mjesto za prijem, informiranje, interpretiranje, rekreaciju i zabavu. Uključuje sve usluge koje su potrebne posjetitelju za siguran, zanimljiv, kreativan i edukativan boravak u Parku: informacijski centar, suvremeno opremljene interpretacijske centre, dječji tematski park, tematsku stazu, prostor za druženje i rekreaciju i sanitarni čvor.

Krovno izvedbeno muzeološko rješenje izrađeno za prijemni centar Mali Sakadaš je interpretacijska, prezentacijska, vizualna i financijska razrada projekta koja uključuje inicijalno interpretacijsko planiranje u suradnji s djelatnicima Parka prirode Kopački rit, muzeološku i muzeografsku razradu tematskih cjelina, definiranje tematske strukture izložbe, izradu plana interpretacijskih pomagala i programa, izradu preliminarnih lista željenih izložaka, cjelovit dizajn izložbe, medija interpretacije te opreme u konceptualno-idejnoj i izvedbenoj formi, pisanje naslovnih i interpretacijskih tekstova, te razradu akcijskog plana i izradu troškovnika.

Inovativno i kreativno osmišljenim informacijskim i interpretacijskim centrima, tematskim dječijim parkom, sustavom signalizacijskih ploča i unikatno dizajniranom urbanom opremom, svim svojim posjetiteljima komunicira i zrcali vrijednost, jedinstvenost i ljepotu prirodne i kulturne baštine Kopačkog rita. Realizacija projekta Mali Sakadaš započela je 2014. godine te je Centar otvoren za posjetitelje 2015. godine, a u implementaciji bili smo zaduženi za muzeološke koordinacije produkcije, razvoja tekstualnog i vizualnog sadržaja.

Klijent
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
Javna ustanova Park prirode Kopački rit

Predstavnici klijenta
Damir Opačić
Ružica Marušić
Boris Bolšec
Vesna Hrvojević
Vanja Guterrk
Ljubica Šunić
Zlatko Malić
Vlatko Rožac

Koautori
Dragana Lucija Ratković Aydemir
Vedran Kasap
Vladimir Končar
Vanja Cuculić
Marko Šesnić
Goran Turković
Igor Pauška

Stručni suradnici
Ivana Jagić
Lea Fujs
Zagorka Gligora Zeman
Selma Kanazir,
Zrinka Zorko
Ozana Ursić
Zoran Šunjić
Sanja Rotter
Maja Draganić
Marinko Murgić

Ilustracije
Karin Tancel

Fotografije
Fotoart
Goran Šafarek
Željko Černić

Video i audio
Goran Šafarek
Željko Černić
Jadran Film

Autorica fotografija
Karmen Ratković

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?