Kao jedan od najvećih fortifikacijskih kompleksa u Europi, Kninska tvrđava ima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti. S veseljem vam predstavljamo rezultat našeg najnovijeg projekta – transformaciju ovog povijesnog lokaliteta u suvremeni interpretacijski centar Kninskog muzeja.

Naš je zadatak bio snažan narativ tisućljetne povijesti utvrde prenijeti u zanimljivu priču izložbe za posjetitelje svih naraštaja. S našim koautorima stvorile smo dinamičan i zaigran narativni prostor koristeći se interaktivnim maketama, bogatim video i audio sadržajem, animacijama, ilustracijama, arhivskim fotografijama i pozivnim tekstovima. Posebnost vizualnog identiteta scenografije izložbe u najvećoj izložbenoj dvorani čine vunene tapiserije (ovčarstvo je tisućljećima igralo ulogu u opstanku ovdašnjih zajednica!) s motivima koji su inspirirani ranosrednjovjekovnim pleterima.

Kninska tvrđava i njezini ljudi

Ti nas motivi pletera povezuju i s dva ključna protagonista ovog dijela izložbe: kraljem Zvonimirom i fra Lujom Marunom. Njima su posvećena dva atraktivna izloška: interaktivni kraljevski tron i multimedijalna knjiga o utemeljitelju hrvatske ranosrednjovjekovne arheologije. Ilustracijama ugarsko-hrvatskog, osmanskog, mletačkog, francuskog i austrijskog vojnika dajemo pak glas „anonimnim” ljudima čije su predmete na tvrđavi iznjedrila arheološka iskapanja.

Uz interpretacijski centar nalazi se mreža teže prohodnih tunelskih prostora koji su nekoć služili kao zaštićeni topnički položaji. Tamo je mjesto našla umjetnička instalacija snažna autorskog potpisa. U interakciji s posjetiteljima, apstraktne skulpture oživljavaju svjetlosni efekti i glazba. Tako se duh mjesta baštinskog lokaliteta Kninske tvrđave dinamizira kroz suvremenu umjetničku praksu, približavajući baštinu i nekoj novoj publici.

Je li Kninska tvrđava živi spomenik koji se neprestano razvija, posjetitelji mogu istraživati u zadnjoj izložbenoj cjelini. Kroz format videokazivanja pripadnici lokalne zajednice iznose svoje dojmove i iskustva, dok se simultano prikazuju arhivski i suvremeni vizuali koji prate njihove priče.
U prizemnom dijelu, uz upečatljivu prijemnu zonu, osmišljena je igraonica na temu arheoloških istraživanja, a posjetitelji se ovdje mogu okušati i u virtualnom letu balonom. Kninska tvrđava otkrit će posjetiteljima još zanimljivih priča ako ovdje unajme naočale za mješovitu stvarnost. S njima se mogu uputiti u inovativni obilazak koji spaja virtualni i stvarni svijet, što je prva takva ponuda u Hrvatskoj.

Naručitelj
Grad Knin
Kninski muzej

Autori stalnog postava
Muze (muzeologija, interpretacija baštine i razvoj sadržaja)
Šesnić&Turković (grafički dizajn)
Clinica Studio (produkt dizajn)

Realizacija
AVC
Hommage
Divit
MMC

Umjetnički doprinos
Janko Petrović
Dragan Kordić
Fabio Leone
Laura Martinović
Ana Horvat

Fotografije postava
Domagoj Blažević

Cijeli impressum pronađite ovdje.

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?