Dok Krka, krška ljepotica, koja se kod Šibenika ulijeva u more, kod posjetitelja budi ushit i pitanja, izložba u nekadašnjem domu lugara nudi pojašnjenja i pripovijeda o isprepletenosti života u vodi i na kopnu. Suživot tih dvaju ekosustava poziv je čovjeku da ih ne poremeti. Štoviše, naša interpretacija u Lugarevoj kući (Visovačka kuća Kuželj) želi posjetitelje nadahnuti na zavjet čuvara prirode, što je još jedan od pristupa koje smo pionirski uveli u Hrvatskoj.

Smještena je u slikovitoj kanjonskoj dolini Nacionalnog parka Krka. Izložba potiče svijest o vrijednosti i zaštiti šuma, a posebice o autohtonoj šumskoj zajednici hrasta medunca i bijeloga graba. Inovativnom i zaigranom stalnom izložbom, tematskom stazom i dječjim tematskim igralištem, Lugareva kuća poziva lokalno stanovništvo i posjetitelje na ugodno, zabavno i sigurno istraživanje i rekreiranje na putu od Stinica kod Visovca prema Roškom slapu i Oziđanoj pećini.

Nekada doista dom lugara, ovo mjesto prezentira i interpretira autohtone vrste šumskog ekosustava, posebno zajednice hrasta medunca i bijelog graba, stvarajući sugestivnu atmosferu u kojoj je suvremeni čovjek, usprkos nerijetkoj udaljenosti od nje, trajno povezan s prirodom. Posjetitelj je pozvan da u aktivnom susretu s izlošcima bude njezin “čuvar” i “zaštitnik”, zbog čega je posjet Centru posebno važan i nadahnjujući za djecu. A njima se “Lugareva kuća” ponajprije obraća i vizualnim identitetom, čiji su ključan dio starinski, uvijeni, pravi “lugarski” brkovi.

Realizacija projekta “Lugareva kuća” započela je 2014. godine, Centar je otvoren za posjetitelje 2016. godine.

Klijent
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
Javna ustanova nacionalni park Krka

Predstavnici klijenta
Tonči Restović
Drago Marguš
Gordana Goreta
Anita Jurković
Nataša Zaninović
Mate Bačić
Doris Banić
Ivan Šoda
Marin Malenica
Katia Župan

Koautori
Dragana Lucija Ratković Aydemir
Vedran Kasap
Vladimir Končar
Vanja Cuculić
Igor Pauška

Stručni suradnici
Lea Fujs
Zagorka Gligora Zeman
Selma Kanazir
Mirna Mazija
Zrinka Zorko
Ozana Ursić
Aleksandar Pašić
Ana Kovačić
Maja Draganić

Ilustracije
Mirela Bielen

Fotografije
Dubravko Šincek
Darko Gredelj
Toni Nikolić
Nenad Jasprica
Ljiljana Borovečki Jasprica
Davor Krnjeta
Semir Maslo
Goran Šafarek
Lubomir Hlasek
Tomislav Vladušić
Neven Matočec

Autorica fotografija
Karmen Ratković

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?