Komiža je hrvatski Brest, mjesto na kojem na osobito snažan način otpočinje priča o pomorskoj baštini i mediteranskoj sastavnici Hrvatske koja se vrlo često spominje, a tako se malo čini da ju se unaprijedi i promiče. Upravo zato prihvatili smo se projekta Ekomuzeja Komiža i njegova interpretacijskog centra “Zemlje od mora” (što je hrvatska inačica naziva Terra Marique) u komiškoj Komuni.

Naša Dragana Lucija ugradila je u ovaj projekt veliko iskustvo stečeno kako tijekom rada u Ekomuzeju batana, kao prvoj hrvatskoj modernoj maritimnoj interpretaciji, tako i tijekom predsjedanja Asocijacijom pomorskih muzeja Mediterana. Ono što je batana za Rovinj, to je falkuša za Komižu.

Terra Marique priča je o tri hrvatske sredozemne odrednice, ona kroz stalnu izložbu i tematske morske brazde i staze kreira priču u plovidbi, polju i tisućljetnoj posebnoj urbanoj kulturi uz more. Ona je poziv na plovidbu, šetnju i kontemplaciju. Ona je oda ribaru, težaku i građaninu, energijama koje u Komižaninu trepere pod istim srcem.

Ekomuzej u Komiži u osnivanju prvi je ekomuzej u Dalmaciji koji pripovijeda jedinstvenu i neponovljivu priču o kulturnom identitetu svojih ljudi. Ekomuzej Komiža postat će dinamičan proces kojim komiška zajednica čuva, interpretira i upravlja svojom ukupnom baštinom. Bogatim i raznolikim stručnim, interpretacijskim, izložbenim, edukacijskim i zabavnim programima te živom i angažiranom aktivnošću ukupne lokalne zajednice u njegovom radu, Ekomuzej Komiža doprinijet će očuvanju, valorizaciji i interpretaciji specifičnog komiškog identiteta.

U sklopu Ekomuzeja Komiža je Interpretacijski centar Terra Marique (Zemlja od mora) kao i mreža tematskih putova i staza: put grada, put poja i put pučine. U stalnoj muzejskoj izložbi Interpretacijskog centra Terra Marique mjesto koje čuva memoriju i slavi ukupni, a posebno maritimni i halieutički identitet Komiže i njenih stanovnika, rekreirajući ga u svom pamćenju te prenoseći ga budućim generacijama i svim posjetiteljima Komiže i otoka Visa.

Ekomuzej je iniciran kroz UNDP projekt Coast.

Klijent
UNDP
Grad Komiža

Predstavnici klijenta
Tonka Ivčević
Ognjen Škunca
Pino Vojković

Strategija, interpretacijski plan i koncept
Dragana Lucija Ratković Aydemir

Stručnjaci
Joško Božanić
Sanja Buble

Arhitektura
Ante Mardešić

Likovno oblikovanje
Vanja Cuculić Studio Cuculić
Vedran Kasap Studio Clinica
Vladimir Končar Studio Revolucija
Zoran Košmerl Hal d.o.o.

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?