Ivana Brlić-Mažuranić svojim je “Pričama iz davnine” svijetu darovala posebnu viziju živog i boljeg zajedništva. Mi smo promišljanjem Ivanine kuće bajke tu njenu čaroliju sa stranica knjiga prenijele u život jedne zajednice – one u kojoj su mašta i kreativnost književnice začete i nadahnute.

Ogulin je grad u kojem likovi Regoča, Potjeha, Kosjenke, ribara Palunka, Neve Nevičice ne samo da žive nego svojim energijama potiču i bolji život svojih sugrađana. Ivanina kuća bajke već je osvojila brojne nagrade, uključujući i nagradu Hrvatskoga muzejskog društva za najbolji muzejski postav u Hrvatskoj. Jedan od pokazatelja uspješnosti je porast posjećenosti iz godine u godinu. Kruna je bila nominacija za nagradu Europskog muzeja godine (EMYA) za godinu 2016.

Centar za posjetitelje “Ivanina kuća bajke” (IKB) drugi je realizirani od dva nova kulturno-turistička proizvoda koje smo zamislile u Strateškom planu održivog razvoja kulturnog turizma “Ogulin, zavičaj bajke”.

Poslanje je Ivanine kuće bajke slaviti djelo Ivane Brlić-Mažuranić, inspirirati bajkom i poticati ljubav prema čitanju, znanju i stvaralaštvu kod svih svojih posjetitelja. Širenjem znanja o bajci, široko rasprostranjenoj književnoj vrsti, Ivanina kuća bajke osnažuje kulturni i turistički prosperitet Ogulina. Služi aktivno razvoju svoga grada i doprinosi kvaliteti života svih svojih građana. Sastavnice su Ivanine kuće bajke stalna izložba, koncipirana na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, web stranica, virtualna baza bajki i online knjižnica, izdavačka djelatnost te cjelogodišnji kreativni i edukativni programi i radionice namijenjeni djeci, mladima i odraslima.

U procesu izrade idejnog rješenja (preliminarne muzeološke koncepcije) osmislile smo sastavnice Ivanine kuće bajke, prostornu i funkcionalnu dispoziciju, razradile sinopsis i scenografske odrednice te okupile kreativni koautorski tim i tim suradnika. S koautorima i kreativnim timom doneseno je idejno vizualno oblikovanje i idejna razrada svih izložaka.

Nakon izrade idejnog rješenja, klijenta smo savjetovale u poslovima upravljanja projektom. Sudjelovale smo u aktivnostima prikupljanja sredstava za realizaciju projekta iz EU fondova, savjetovale u vođenju PR i marketinških aktivnosti te predstavljale projekt stručnoj i široj javnosti u zemlji i inozemstvu.

Na temelju idejnog rješenja temeljito smo razradile interpretacijski plan izložbe, okupile istraživački i znanstveni tim te oblikovale projektne zadatke. Producirale smo i koordinirale istraživanja, pisanje, lekture i prijevode interpretacijskih tekstova, scenarija i sinopsisa za grafičke, ilustracijske i multimedijalne sadržaje izložbe. Vodile smo Knjigu realizacije stalne izložbe i pratile sve faze produkcije sadržaja.

Na posljetku, izradile smo Studiju o mogućnosti razvoja suvenira Ivanine kuće bajke i Strateški plan razvoja Ivanine kuće bajke za razdoblje 2014. – 2020.

www.ivaninakucabajke.hr

Klijent
Turistička zajednica Grada Ogulina

Voditeljica projekta
Ankica Puškarić

Koautori
Dragana Lucija Ratković Aydemir
Vanja Cuculić
Vladimir Končar

Interpretacija i razvoj sadržaja
Dragana Lucija Ratković Aydemir
dr. sc. Nada Kujundžić
dr. sc. Dubravka Zima
dr. sc. Marijana Hameršak
Selma Kanazir
Ivana Jagić
Mirna Draženović
Martin Mayhew
Sanja Lovrenčić
Lidija Sykora Nagy

Grafički dizajn i ilustracije
Vanja Cuculić
Maja Draganić
Srđana Modrinić aka Booboo Tannenbaum

IT i multimedija 
Vladimir Končar
Ana Kovačić
Ozren Crnogorac

Produkt dizajn
Vedran Kasap
Ivana Fabrio
Ozana Ursić
Tena Letica Tkalčević

Autor fotografija
Domagoj Blažević

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?