zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Med dvemi vodami - rukavac dobrih priča Mure i Drave!

Želite li vrludati rukavcima, zastajati na sprudovima, šetati na livadama i osluškivati tihi život biljaka i životinja? Možda Vas više zanima što nam sve govore godovi 500 godina starog hrasta Adama? Ili se želite okušati kao tragač zlata? Sve to i još mnogo više od sada možete osjetiti u Međimurju u Centru „Med dvemi vodami“ čiju smo realizaciju ponosno priveli kraju.

U Međimurju, tamo gdje se grle Mura i Drava, gdje se s vodama, koje svaka u svom slivu nose, isprepliće život u tisuću nijansi – tamo su Muze završile veliki posao uređenja posebnog riječnog rukavca dobrih priča. Riječ je o stalnoj izložbi „Med dvemi vodami“, smještenoj u Centru za posjetitelje u Križovcu.

Zamisao o takvom jednom posebnom dodiru dviju rijeka rodila se 2015. godine, kada smo počele razvijati koncept i ideje za ovu izložbu kao dio većeg projekta – Projekt integracije u EU - Natura 2000 za Ministarstvo zaštite okoliša, koji se sastojao od 30 projekata unutar zaštićenih područja RH. Od kraja 2019. godine, krenula je realizacija ovog stalnog postava s izvrsnim ilustratorima, fotografima, animatorima, prevoditeljima, lektorima te s velikim timom izvođača koji se sastojao od grafičkih i produkt dizajnera, dizajnera IT i multimedije i dizajnera rasvjete, stručnjaka za IT opremu i programiranje, stolara i grafičara…

Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ ključna je pristupna točka na samom ulazu u Regionalni park Mura-Drava koja nudi mnoštvo raznolikih i razigranih sadržaja. Sam naziv „Med dvemi vodami“ sintagma je kojom Međimurci, kad govore iz srca i za sebe, nazivaju svoj kraj. I prostor nije izabran slučajno! Oplemenjen je godinama zajedničkog života rijeka i Međimuraca. Stalna izložba smještena je u zgradi Centra koja je nekada bila dom lugara, koji su u 19. stoljeću brinuli o hrastovim šumama, ali ih i sjekli za potrebe gradnje mostova, brodova, željezničkih pragova, stambenih objekata u cijeloj Europi. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se još jedna riječna legenda – brvnara. U njoj je, u sklopu ovog projekta, postavljena stalna izložba posvećena hrastu Adamu, koji je rastao 500 godina prije nego su ga, ironijom sudbine, posjekli isti oni lugari koji su ga desetljećima pazili. Ovdje saznajemo koje zgode pričaju godovi, doznajemo kako nastaje kora drveta i upoznajemo šumara i poznatog pisca koji je bio očaran hrastovim šumama te ih je često opjevavao.

Sama scenografija izložbe u Centru poziv je na slavljenje rijeka i na doživljajnu plovidbu svim čulima: obilazak je zamišljen kao meandriranje rijekama, od izvora do ušća, vrludanje močvarama, sprudovima, rukavcima, mrtvajama, poplavnim šumama, skitanje livadama i šumama. U toj šetnji kroz priču i interakciju susrećemo isprepletena biljna i životinjska carstva. Upoznajemo tako tihe živote riba i ptica, šišmiša, patki, leptira, vretenaca, srna, divljih svinja, vidri, dabrova, žaba i kornjača, lisica, sova, orlova… U uzbibanom svijetu izložbe ništa nije statično. Uz pomoć vrhunskih ilustracija i video-klipova prikazuju se scene prirode i životinja koje ne bi imali prilike vidjeti uživo.

Posjetitelje čekaju iznenađenja i izazovi: mogu se zaigrati u ulozi tragača zlata i pokušati sakupiti grumene zlata iz rijeke Drave ili poslušati kako bi njihov glas zvučao da su patke koje gacaju po močvarama ovoga kraja. Požele li, naučit će kako se glasaju sove i druge ptice, a posebna je poslastica video koji prati životni ciklus vretenca. O osobitom prožimanju rijeke i ljudi govore dogodovštine iz usta autentičnih međimurskih ribara i animirani film o tome kako nastaje dravski šljunak. Izložba ima i pogled s nebesa: dvije rijeke vidimo iz  perspektive orla štekavca.

Izložbeni prostor „Med dvemi vodami“ krase i suvenirnica i tematsko dječje igralište „Rječica“.

Kad su se Muze poigrale na igralištu, pogledale su se i rekle: „Pa ovdje bi i Huckleberry Finn bio sretan!“ Provjerite jesmo li u pravu.

Josip Antić za Muze

Naručitelj
Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode

Suradnici Naručitelja
Siniša Golub
Mihaela Mesarić
Ivana Rojko
Zoran Šardi

Koautori stalnog postava
Dragana Lucija Ratković Aydemir, Muze d.o.o.
Vedran Kasap, Clinica studio d.o.o.
Marko Šesnić, Šesnić&Turković d.o.o.
Goran Turković, Šesnić&Turković d.o.o.
Vladimir Končar, Revolucija dizajna d.o.o.
Igor Pauška

Muze koje su sudjelovale na projektu
Lea Fujs
Mirna Draženović
Mateja Kuka

Produkcija stalnog postava

Razvoj audio-vizualnog i tekstualnog sadržaja
Muze d.o.o.

Grafički dizajn
Šesnić&Turković d.o.o.

Produkt, IT i multimedija dizajn
Clinica studio d.o.o.

Dizajn rasvjete
Kultura d.o.o.

Građevinski radovi
Team građenje d.o.o.

Opremanje objekta
Primat RD d.o.o.
Audio Video Consulting d.o.o.
Novena d.o.o.
Pijole-G d.o.o.

Vizualni sadržaj

Korištenje arhivske građe omogućili su
Ljudevit Marđetko
Zaklada Aldo Leopold i Arhiv Sveučilišta Wisconsin-Madison
Grad Mursko Središće
Arhiv akademika Dragutina Feletara, ustupila Petra Somek

Fotografije
Goran Šafarek, Davorin Mance, Petar Sabol, Tomislav Klanfar, Lubomir Hlašek, Siniša Golub, Mihaela Mesarić, Jasmin Sadiković, Josip Ceilinger

Znanstvene ilustracije
Ivana Pipal

Ilustracije
Mateja Kovač

Animirani film
Antonija Veljačić

Video sadržaj
Goran Šafarek, Stephan Morris / Shutterstock, Rick Ray / Shutterstock, Evgeniya 49 / Shutterstock

Audio sadržaj
Goran Šafarek

Tekstualni sadržaj

Interpretacijski tekst
Mirka Modrinić, Dominko Blažević, Mihaela Mesarić

Prijevod
Zana Šaškin, Jelena Marinović

Lektura
Lidija Vešligaj (hrvatski)
Martin Mayhew (engleski)

Recenzija interpretacijskih tekstova
Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek

Znanstvena verifikacija
Udruga Biom

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite