Što čini baštinske identitete jednog grada? Kako se oni prepoznaju i što je još važnije – kako se interpretiraju i uključuju u turističku ponudu destinacije? Na ta pitanja odgovorile smo još 2006. godine u strateškoj studiji razvoja kulturnog turizma Grada Ogulina, jednom od naših prvih projekata.

Polazeći od potencijala bajkovitog svijeta proslavljene ogulinske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, grad smo brendirale kao zavičaj bajke i ponudile tri turistička proizvoda: Ogulinski festival bajke, Ivaninu kuću bajke i Rutu bajke. Nagrade koje su dosad osvojili posvjedočile su njihovu lokalnu, nacionalnu i europsku vrijednost.

Strateška studija

U okviru programa razvoja kulturnog turizma na području Karlovačke županije “Implementacija 21” izradile smo krovnu stratešku studiju za održivi razvoj kulturnog turizma u Ogulinu. Ostavština bajki Ivane Brlić-Mažuranić istaknula se kao najsnažniji potencijal za komuniciranje identiteta grada. Bajke Ivane Brlić-Mažuranić prepoznale smo kao kulturni fenomen koji nadilazi lokalni značaj, već sadrži snažnu nacionalnu, europsku pa čak i svjetsku dimenziju.

U razradi studije donijele smo i metodološki sustavno razradile viziju održivog razvoja ove nove kulturno-turističke destinacije. Detektirale smo ciljne skupine, dionike, te analizirale uspješne bajkovite destinacije i projekte. Na kraju smo osmislile brend destinacije pod imenom Ogulin, zavičaj bajke i kreirale nove temeljne kulturno-turističke proizvode: festival, centar za posjetitelje i tematsku rutu. Kao glavni alat provođenja strateškog plana postavile smo i razradile akcijski plan za razdoblje od 15 godina.

Ogulinski festival bajke

Prvo je izdanje OFFB doživio već 2006. godine. Tada je strateška studija još uvijek bila „vruća“. Festival je u kratkom vremenu učinio Ogulin metropolom književne vrste koja je evoluirala od priča kojima su bake uspavljivale unuke do književnih, filmskih, animiranih i multimedijalnih oblika u kojima mašta kreira bolji svijet.

Idejni i vizualni identitet zavičaja bajke nagrađen je 2008. godine prestižnom nagradom RED DOT.

U festivalskim izdanjima koja smo producirale (2006.-2009.) OGFB nije bio samo mjesto pripovijedanja i susreta umjetnika i publike, nego i središte u kojem se rađaju ideje, a stručnjaci promišljaju nove metamorfoze bajki. Ogulinsko slavljenje bajke za nas je nezamislivo bez lokalnih temelja, ali i sve razgranatije umreženosti na europskoj i međunarodnoj razini. OGFB za nas nikada nije bio samo uspješan kulturno-turistički proizvod. Od samih početaka željele smo doprinijeti osnaživanju kulturnih kompetencija i vještina lokalnih članova OGFB-a kako bi samostalno nastavili voditi festival koji je zbog njih u prvom redu i osmišljen.

Ruta bajke

Za Rutu bajke izradile smo interpretacijski plan koji donosi cjeloviti koncept i idejno rješenje ove, u svoje vrijeme, u Hrvatskoj jedinstvene tematske rute. Koordinirale smo i producirale razvoj sadržaja za dvanaest interpretacijskih oznaka kojima se, kroz optiku likova iz Ivaninih bajki, interpretira bogata lokalna kulturna i prirodna baština.

Klijenti
Turistička zajednica Karlovačke županije
Turistička zajednica grada Ogulina

Autorica strateške studije i interpretacijskog plana rute bajke
Dragana Lucija Ratković Aydemir

Autor vizualnog identiteta
Vanja Cuculić, Studio Cuculić Zagreb

Izvršna direktorica OGFB
Ankica Puškarić (2006. – 2016.)

Ilustratorica
Srđana Modrinić aka Booboo Tannenbaum

Umjetnički direktori OGFB
Željko Zorica (2006, – 2008.)
Mario Kovač (2009. – 2016.)

Producentica
Karla Bačić Jelinčić, Muze (2006. – 2009.)

Autor fotografija
Domagoj Blažević

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?