Rijeke ne samo da imaju svoje kolijevke, nego su one u pravilu zaboravljene ili su daleko od očiju javnosti. Tu smo nepravdu s osobitom radošću ispravili radeći na konceptu Centra za posjetitelje “Rodna kuća rijeke Kupe”, dokazujući se u još jednom poslu interpretiranja prirodne baštine koji je u Hrvatskoj još uvijek u povojima.

Posebno nas veseli što je Rodna kuća Kupe, otvorena 2015. godine, smještena u danas nenaseljenom zaseoku Gornji Kupari, što je na neki način značilo i povratak života u taj napušteni dio Hrvatske. Kupi smo prišli razigrano izlazeći iz Kuće poučnom stazom u prirodu, kako takva ljepotica i zaslužuje. Nismo zaboravili ni njene stanovnike – od bilja i leptira do lipljena, vodenkosa i – Goranina.

Centar za posjetitelje “Rodna kuća rijeke Kupe” slavi, prezentira i educira o prirodnim i kulturnim vrijednostima područja uz izvor rijeke Kupe i o važnosti njihova očuvanja. Centar se smjestio u danas nenaseljenom zaseoku Gornji Kupari, u tipičnoj goranskoj katnici uz samu Kupu. U sklopu Centra osmišljena je i suvenirnica, a u potkrovlju se nalazi edukacijska dvorana s izložbom o leptirima koji obitavaju u blizini. Kratka šetnja od Centra vodi do samog zelenog izvora, a ugodno, zabavno i sigurno istraživanje i rekreaciju osigurali smo osmišljavanjem poučne staze “Dolina rijeke Kupe”.

Izvor rijeke Kupe jedno je od najprostranijih i najdubljih hrvatskih vrela i još uvijek predstavlja neriješenu zagonetku krša. Izvire u srcu Nacionalnog parka Risnjak koji je prirodno stanište triju velikih zvijeri: medvjeda, vuka i risa, a udomljuje i nevjerojatnu biljnu raznolikost. U središtu stalne izložbe Rodne kuće rijeke Kupe stoji inventivan interpretacijski izložak “Deblo rijeke Kupe”. Modro obojeno deblo simbolizira rijeku Kupu, a zabavne interpretacijske grafike slikovito prikazuju karakteristike rijeke i njenih stanovnika.

Klijent
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
Javna ustanova Nacionalni park Risnjak

Predstavnici klijenta
Miljenko Gašparac
Dragan Turk
Stela Štimac Trajkovski
Tanja Čop
Sandra Kalajdžić
Neno Štimac
Marina Raukar
Dalibor Briški
Iva Vrančić

Koautori
Dragana Lucija Ratković Aydemir
Vedran Kasap
Vladimir Končar
Vanja Cuculić
Igor Pauška

Stručni suradnici
Lea Fujs
Ivana Jagić
Zagorka Gligora Zeman
Selma Kanazir
Mirna Mazija
Zrinka Zorko
Ozana Ursić
Sanja Rotter
Maja Draganić
Luka Vucić
Tina Ivezić

Ilustracije
Marija Crnčec

Fotografije
Darko Gredelj
Davor Krnjeta
Goran Šafarek
Rino Gropuzzo
Lubomir Hlasek

Autori fotografija
Karmen Ratković
Studio Clinica

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?