U petak 18. studenog 2016. godine svoja je vrata otvorio posjetiteljski centar kulturne rute “Putovima Frankopana” u dvorcu nova Kraljevica u Kraljevici. Riječ je o jedinstvenom projektu koji po prvi put interpretira priču o Frankopanima, obitelji izuzetnoj važnoj u borbi za hrvatski nacionalni identitet.

Posjetiteljski centar u Kraljevici predstavlja prvu postaju povijesnog i kulturološkog putovanja koje poziva na istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Frankopana i Zrinskih. Mi smo zaslužne za koncept stalne izložbe i razvoj vizualnog i tekstualnog sadržaja.

Projekt “Putovima Frankopana” započela je i uspješno vodi Primorsko-goranska županija s ciljem obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Cilj je stvoriti mrežu inovativnih i visokodoživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana.

Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i 3 sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara. Počevši od Krka to su Kaštel Gradec, Kaštel u Krku i Franjevački samostan na Košljunu.

Na području Vinodolske općine ruta nastavlja u Kaštelu Grobnik, Kaštelu Trsat, Kaštelu u Bakru, Starom gradu Hreljinu, Starom gradu Zrinskih u Kraljevici, Dvorcu Nova Kraljevica, Kaštelu Drivenik, Kaštelu Grižane, Pavlinskom samostanu u Crikvenici, Kuli u Bribiru, Kaštelu s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom i Starom gradu Ledenice. A na području Gorskoga kotara nižu se Dvorac Zrinskih u Čabru, Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Dvorac Severin, Dvorac Stara Sušica i Manastir Gomirje.

Susret senzibiliteta suvremenih umjetnika sa snažnom povijesnom obiteljskom pričom od hrvatskoga i europskoga značaja čini posjet ovome centru nezaboravnim iskustvom, poticajem za nastavak istraživanja Kulturne rute “Putovima Frankopana”.

U posjetiteljskom centru u Kraljevici svi su navedeni kulturni spomenici i destinaciju kojima se nalaze, povezani u suvremeni zemljovid bogate kulturno-turističke mreže ispletene kroz ostavštinu velikaških obitelji Frankopan i Zrinski. Središnji izložak posjetiteljskoga centra je meandrirajući stol, instalacija koja posjetitelju omogućava uvid u glavne baštinske punktove rute. Služeći se multimedijalnim jezikom, interpretacija se ovdje susreće s originalnim i začudnim umjetničkim animacijama i filmovima.

Scenografija izložbe
Penezić&Rogina

Umjetnici
Ivan Marušić Klif
Ana Hušman

Fotografije
Domagoj Blažević