Početkom rujna ove godine započeo je projekt Krasn’Krš koji se financira iz programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska. Glavna je tema projekta zaštita i valorizacija baštine krša te razvoj održivoga turizma u prekograničnom krškom krajoliku. Destinacija KRASn’KRŠ povezat će četiri lokaliteta s karakterističnim tipovima krškoga krajolika: Sežanu, Škocjanske jame, Brod na Kupi i Punat na otoku Krku.

Inovativan pristup u očuvanju, interpretaciji i promociji krške baštine omogućit će posjetiteljima da se s ovim prirodnim fenomenom povežu kroz stalne izložbe u interpretacijskim centrima, na tematskim stazama te na ostalim interpretacijskim i informacijskim točkama.

Raduje nas što ćemo ovome projektu moći pridonijeti svojim višegodišnjim iskustvom u interpretaciji prirodne i kulturne baštine. Interpretacija je važna za razumijevanje lokalnih, nacionalnih, regionalnih i europskih identiteta i time od velikog značaja za sve građane Europe. Alat je za stvaranje priča koje povezuju lokalno stanovništvo s posjetiteljima, osvještavaju univerzalne vrijednosti ali i generiraju gospodarski rast lokalnih zajednica razvijajući nove kulturno-turističke proizvode.

Svojim sudjelovanjem u ovom projektu imamo priliku podijeliti svoja znanja i iskustva, kao i učiti od svih ostalih projektnih partnera i time jačati svoje kompetencije i proširivati okvire svog profesionalnog djelovanja u europskom kontekstu.

Naši su partneri iz Hrvatske i Slovenije: Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti kao vodeći partner, Komunalno stanovanjsko podjetje d.d. Sežana, Javni zavod Park Škocjanske jame, Zavod Tovarna trajnostnega turizma Goodplace iz Ljubljane, Prirodoslovni muzej Rijeka i Općina Punat s otoka Krka.