zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Interaktivne izložbe

Svaka je izložba jedinstvena i trebala bi početi s jasno artikuliranom interpretacijom i filozofijom oblikovanja. Mi započinjemo proces upravo onako kako to čine vrsni pripovjedači - tražeći način kako izložbeni medij može poslužiti jedinstvenoj baštinskoj priči, predočiti njezin kontekst i angažirati posjetitelja. Svaki izložbeni projekt ima svoje dizajnersko rješenje – izgled, osjećaj, atmosferu - koje je izvedeno iz poslanja institucije  koja postavlja izložbu, a pretpostavka uspješnosti su bogato iskustvo na području planiranja i dizajna izložbe, razvoja medija i koreografije iskustava posjetitelja.

Preliminarni muzeološki program

Prvu razinu pripreme dokumentacije uređenja stalnih muzejskih izložbi Ministarstvo kulture naziva Preliminarni muzeološki program (PMP), a ponekad se u praksi ova dokumentacija javlja i pod nazivom idejno-konceptualno rješenje stalne muzejske izložbe. U sebi sadrži interpretacijski plan i konceptualni dizajn izložbe.

Definirana muzeološka koncepcija

Definirana muzeološka koncepcija je krovni dokument koji uključuje interpretacijsku, sadržajno-tematsku i oblikovnu razradu svih izložbenih elemenata. Definirana muzeološka koncepcija razrađuje tipove izložbenih elemenata, kao i vizualne i tekstualne sadržaje stalne muzejske izložbe, povezujući iste s jedinstvenim šiframa pod kojima je svaki izložak cjenovno definiran u troškovniku.

Svoje priče pratimo i kad njihove ključeve predamo onima zbog kojih smo se i s kojima smo se i upustile u istraživanje i njegovanje baštine.

Interpretacijski plan

To je strategija kreiranja doživljaja posjetitelja koji povezuje priču i predmet izložbe. Komunikacijski ciljevi, ciljne skupine i stilovi učenja definiraju se unutar intelektualnog okvira koji u konačnici vodi dizajn i razvoj sadržaja. To je okosnica procesa planiranja izložbe.

Dizajn

Dizajn podrazumijeva trodimenzionalne i dvodimenzionalne vizualizacije interpretativnog plana izložbe - kako će izgledati, kako će se doživljavati i kako će biti izgrađena. Dizajn i grafika isporučuju se u nekoliko paketa - konceptualnom, shematskom, detaljnom i građevinskom.

Razvoj sadržaja

Razvoj i/ili koordinacija sadržaja izložbe uključuje izvorna istraživanja, odabir artefakata, pisanje panel i izložbenih tekstova, audio-vizualno skriptiranje i foto-scenarije.

Projektni menadžment

To je logistička koordinacija produkcije izložbe od planiranja do otvaranja. Povezuje i kontrolira različite funkcije planiranja, dizajna i implementacije kako bi se osigurala dobra komunikacija, kvaliteta, kontrola proračuna i raspored pridržavanja dogovorenih rokova.

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
podijelite
podijelite