Medvedgrad je srednjovjekovni grad koji od 13. stoljeća bdije nad Zagrebom. Doznajte kako smo ga nakon burnih stoljeća, uz pomoć brojnih partnera i suradnika, otele zaboravu i preobrazile u Centar za posjetitelje Medvedgrad. Ovaj jedinstveni dom doživljaja, ishodište je znanja o planini bez koje nema priče o Zagrebu i Zagrepčanima.

Koje priče pričaju bukve, a kako diše šuma? Gdje nam se obraća Zemlja, a što pjevuši potok? Čiji je prijatelj gavran, a gdje spavaju šišmiši? Gdje boravi Crna kraljica? Kako planinu doživljava puk, a kako vlastela? A što kaže coprnica – tko si bio u srednjovjekovna vremena? Ovo su samo neka od pitanja koje smo si još davne 2015. godine postavile pri prvom istraživačkom pohodu na Medvedgrad, tada ruševnu srednjovjekovnu utvrdu.

Zajedno s klijentom, otkrivale smo i pronalazile odgovore oblikujući ih u priče. Potom smo priče zajedno sa suradnicima pretvarale u različite vizualne i jezične sadržaje i medije koji će ovdašnju kulturnu i prirodnu baštinu smisleno i na zabavan način povezati sa svim posjetiteljima.

I tako je došao i taj dan – 22. listopad 2021. godine. U obnovljenoj je utvrdi službeno otvoren suvremeni Centar za posjetitelje Medvedgrad. Svoje posjetitelje dočekuje s tri multimedijalne stalne muzejske izložbe. Sve tri izložbe, iako koristeći različite medije i koreografiju doživljaja, oblikovali smo s istim ciljem: doprinositi dubljem poštovanju suživota prirode i čovjeka i inspirirati svakoga da ovu povezanost što smislenije živi u vlastitom životu.

Medvedgrad kao srce drevne šume

U južnoj kuli Centra smjestili smo izložbu “U kraljevstvu drevnih šuma” kroz koju se posjetiteljima otkrivaju posebnosti prirodne baštine planine i srednjovjekovne povijesti utvrde.

Skok u mističnu ljepotu šuma Medvednice već na samom ulazu omogućuje maestralna zidna ilustracija Tomislava Tomića. Ispunjavajući gotovo sve zidne plohe kule, podsjeća na jednu od značajnih karakteristika srednjovjekovnog stila u umjetnosti – horror vacuia ili straha od neispunjenog prostora.

Ovdje posjetitelji upoznaju staništa i životinjske vrste koje žive u šumama Medvednice, a “oživljene” su pred posjetiteljima putem animacija, zvukova, svjetlosnih efekata ili pokreta.

Spuštanjem u podrum kule, među korijenje stabala, posjetitelje dočekuju priče iz geološke prošlosti planine, ispričane uz pomoću interaktivne pomične makete Medvednice. Da se planinu ne smije uzimati zdravo za gotovo, posjetitelje podsjećamo kroz raznolike izloške koji ih pozivaju da oštre svoja opažanja i koriste darove različitih osjeta kako bi otkrivali čuda Medvednice. O jednom takvom čudu pripovijeda izložak o noćnim letačima – šišmišima. Posjetiteljima je omogućeno da uz 3D prikaz šišmiša, kroz tekst i ilustraciju otkrivaju i upoznaju ovu vrstu, ali i da iskušaju, ogledajući se u konkavnom zrcalu, kako bi i sami izgledali kao slijepi letači.

Na gornjoj platformi kule posjetitelje dočekuju začudne priče o jednoj posebnoj medvedgradskoj ptici – Crnom gavranu, odanom pratitelju Crne kraljice. Ovaj je gavran poseban jer vlada ljudskom vještinom govora i glasno sve pozdravlja grakćući upozorenja i srednjovjekovne tajne. Ovdje posjetitelji mogu upoznati i medvedgradsku coprnicu, koja im može pročitati sudbinu iz dlana i otkriti im njihove srednjovjekovne avatare.

Uspinjanje na sam vrh južne kule posjetiteljima otkriva posebnu poslasticu – panoramski pogled na Medvednicu, Zagreb i okolicu. S dvije promatračke točke, uz pomoć infoskopa, može se uživati u panoramskom vidiku, saznati udaljenosti najpoznatijih atrakcija Zagreba te osvijestiti širi kontekst suživota planine i grada.

Povijest i tajne mistične planine

Drugu interaktivnu izložbu, „Začarana povijest“ smjestili smo u Veliki palas. Ona posjetiteljima nudi drugačije iskustvo, uranjajući ih u povijest Medvedgrada, Medvednice i Zagreba kroz probrane priče o događajima i ljudima koji su najzaslužniji za kulturološki identitet ovih prostora. Središnje mjesto zauzima dojmljiva maketa Medvedgrada na koju se pomoću atraktivnih projekcija 3D mapping-a posjetitelji upoznaju s brojnim fazama razvoja Medvedgrada sve do danas. Na zidovima će se imati priliku susresti s vremenskom lentom kojom dominiraju sjajne ilustracije, angažirajući interpretacijski tekstovi i poruke, kao i pomno odabrani predmeti koji će posjetiteljima omogućiti izravna iskustva probranih baštinskih fenomena. Na suprotnom zidu, pomicanjem ekrana preko zidne ilustracije presjeka Medvednice, posjetitelji imaju priliku upoznavati različite atraktivne lokacije i atrakcije koje će ih inspirirati za slijedeće posjete Zagrebačkoj gori.

U Mali palas smjestili smo stalnu izložbu naziva “Tajne drevne planine”. Ovdje se povijesne činjenice uklapaju u veliki kolektivni imaginarij planine koji se posjetitelju otkriva kroz mistično i uranjajuće iskustvo kazališta sjena.

Tu se uz pomoć pripovjedača posjetitelji susreću sa sjenovitim pričama o medvedgradskim coprnicama, vilama i Crnoj kraljici uz dojmljive video animacije, zvučne instalacije i dimnu zavjesu.

U drugoj prostoriji Malog palasa posjetitelji se imaju priliku upoznati s instalacijom srednjovjekovne smočnice. Ne samo što ovdje mogu doznati što su jeli stari Medvedgrađani, već uz brojne namirnice mogu upoznati tadašnji pribor za skladištenje i spravljanje hrane i pića. Zahvaljujući multimedijalnoj aplikaciji otkriti će im se srednjovjekovni kuharski recepti. Uz njihovu pomoć će u blagovaonicama vlastitih domova moći rekreirati srednjovjekovnu kulinarsku baštinu Medvedgrada.

Izložbe kao rezultat timskog rada

Dakako, sav ovaj veliki posao nemoguć je bez dugotrajnog, promišljenog i predanog timskoga rada. Ko-autori stalnih postava Medvedgrada priznate su tvrtke hrvatskih kreativnih industrija. Interpretaciju baštine i muzeološki koncept potpisujemo mi, tvrtka Muze d.o.o., a likovno oblikovanje Clinica Studio d.o.o. za područje produkt dizajna, Šesnić&Turković d.o.o. za grafički dizajn, Revolucija dizajna d.o.o. za dizajn IT-a i multimedije, Kultura d.o.o. za dizajn rasvjete te produkt dizajner i dizajner interijera Filip Gordon Frank.

Nadalje, na razvoju sadržaja izložbi, uz naše kuriranje i upravljanje, radio je cijeli niz cijenjenih hrvatskih umjetnika – fotografa, ilustratora, pisaca, kipara i maketara, koji su svojim jedinstvenim rješenjima doprinijeli dodanoj umjetničkoj vrijednosti ovog jedinstvenog projekta.

Ponosne što je još jedan naš projekt ovako snažno i uspješno zaživio! Ne preostaje drugo nego vas sve pozvati na šetnje šumama Medvednice koje će vas dovesti i do obnovljenog Medvedgrada. A kada ovdje stignete, dopustite da vas izložbe inspiriraju i obogate vaš doživljaj planine i njezinih priča.

Naručitelj
Javna ustanova Park prirode Medvednica

Južna Kula
Koautori stalnog postava
Dragana Lucija Ratković Aydemir, Muze d.o.o.
Vedran Kasap, Clinica studio d.o.o.
Marko Šesnić, Šesnić&Turković d.o.o.
Goran Turković, Šesnić&Turković d.o.o.
Vladimir Končar, Revolucija dizajna d.o.o.
Igor Pauška, Kultura d.o.o.

Stručni suradnici stalnog postava
Muze d.o.o.: Ivana Jagić Boljat, Mirna Draženović, Iva Klarić Vujović, Melita Trbušić, Mateja Kuka, Meri Vesanović
Clinica studio d.o.o.: Ozana Ursić, Nataša Njegovanović

Razvoj vizualnog i tekstualnog sadržaja
Muze d.o.o.

Grafički dizajn
Šesnić&Turković d.o.o.

Produkt dizajn
Clinica studio d.o.o.

Multimedija dizajn
Novena d.o.o.

Dizajn rasvjete
Kultura d.o.o.

Opremanje objekta
Internova d.o.o.
Audio Video Consulting d.o.o.
PIJOLE-G d.o.o.

Veliki i Mali palas
Koautori stalnog postava
Dragana Lucija Ratković Aydemir, Muze d.o.o.
Filip Gordon Frank
Stručni suradnici stalnog postava
Muze d.o.o.: Ivana Jagić Boljat, Mirna Draženović, Iva Klarić Vujović, Melita Trbušić, Mateja Kuka, Meri Vesanović

Razvoj vizualnog i tekstualnog sadržaja
Muze d.o.o.

Grafički dizajn
Šesnić&Turković d.o.o.

Produkt dizajn i dizajn rasvjete
Filip Gordon Frank

Multimedija dizajn
Delta Reality

Opremanje objekta
Internova d.o.o.
Audio Video Consulting d.o.o.
PIJOLE-G d.o.o.

Fotografije stalnih izložbi
Damir Žižić

Suradnici na razvoju sadržaja
Staša Popadić, Alan Čaplar, Goran Šafarek, Boris Krstinić, Neven Matočec, Ana Lapaš, Goran Razić (fotografije), Tomislav Tomić, Dominik Vuković, Dragan Kordić, Neven Cetinjanin (ilustracije), Zoran Mudronja (animacije), Pavel Butolen, Petar Kavelj, Antun Sekulić, Antonija Veljačić, Damir Šuša, Petra Vizec, Ivica Turčić, Igor Kozlina (makete i uzorci), Mirka Modrinić, Dominko Blažević, Joško Antić, Vida Ungar (interpretacijski tekstovi), Zlatko Puntijar (tekstovi recepata), Branka Šegvić, Zana Šaškin, Martin Mayhew (prijevod), Tamara Novak, Lidija Vešligaj, Martin Mayhew, Zana Šaškin, Lana Brčić (lektura), Udruga BIOM / BIOM Association (znanstvena verifikacija – biološka), dr. sc. Borislav Grgin, dr. sc. Hrvoje Petrić (znanstvena verifikacija – povijesna), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Muzej grada Zagreba, Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski skijaški savez (korištenje arhivske građe)

Centar za posjetitelje Medvedgrad sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak troškova sufinancirao je Park prirode Medvednica i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?