Da povezivanje lokalnog i globalnog stvara čuda od kojih zastaje dah najbolje svjedoči tradicija čipkarstva koja u Lepoglavi bilježi stogodišnju tradiciju. Umijeće upletanja niti sveeuropska je baština, ali je ona u Lepoglavi dosegla takvu razinu da ju je UNESCO uvrstio u listu svjetske nematerijalne baštine. Upravo ovdje lokalnoj smo zajednici predložile ekomuzej kao način upravljanja te osmislile stalnu izložbu.

Povezujući niti koje Lepoglavu vezuju sa svijetom po prvi put smo fenomenu čipkarstva u nas dali dostojan tretman. Ekomuzej čipke i čipkarstva Lepoglava svoju mrežu širi od dokumentacijskog centra preko radionica i učionica do suvenirnice sve do prepoznavanja čipke u prirodi i Međunarodnog festivala čipke.

Ovdje se na zanimljiv i pristupačan način slavi i valorizira ukupnost bogate kulturne baštine lepoglavskog kraja, štiteći i na suvremeni način interpretirajući tradicionalni način života. Vizualni identitet ekomuzeja odnosi se na zbir svih aspekata koji se formiraju kao vlastito konzistentno i prepoznatljivo iskustvo čipke u Lepoglavi, a proteže se kroz sva sredstva komunikacije unutar i izvan ekomuzeja. Osnovna komponenta vizualnog identiteta temelji se na niti konca koja posjetitelja dočekuje i upućuje: nit je ponekad vidljiva, ponekad nevidljiva, u nekim trenucima postaje glavni sudionik, u drugima je signalizacija ili dekoracija, ali uvijek posjetitelje nedvosmisleno usmjerava kroz vanjske i unutrašnje sastavnice ekomuzeja.

Ekomuzej čipke i čipkarstva u Lepoglavi obraća se širokom spektru posjetitelja, a svakako najviše zaljubljenicima i zainteresiranima za ovaj aspekt kulture i umjetnosti. Osim stalnog postava koji posjetiteljima otkriva svijet čipke i čipkarstva, ekomuzej predviđa i dokumentacijski centar, radionicu za restauraciju čipke i tekstila, centar za edukaciju, modni studio i kreativni kutak, galeriju za povremene izložbe, dječji muzej čipke, multifunkcionalnu dvoranu, suvenirnicu i muzejsku slastičarnicu. U vanjskom dijelu ekomuzej bi obuhvatio dječji park čipke, čipkarski vrt te rute čipke osmišljene kao šetnje kroz krajolik za posjetitelje zainteresirane za obilazak prirode uz priču o čipki. Pod okriljem ekomuzeja je i Međunarodni festival čipke koji se tradicionalno održava od 1997. godine kao projekt Turističke zajednice Lepoglave.

Na javnom natječaju 2015. godine Grad Lepoglava odabrao je idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za buduću zgradu gdje se planira smjestiti i Ekomuzej čipke i čipkarstva.

Klijent
Grad Lepoglava

Predstavnici klijenta
Marijan Škvarić
Emil Tkalec
Marina Žulić
Mirko Varović
Mirko Druško

Interpretacijski plan i muzeološki koncept
Dragana Lucija Ratković Aydemir

Suradnici
Marija Kukec Muze d.o.o.
dr. Tihana Petrović Leš

Likovno rješenje
Vanja Cuculić Studio Cuculić
Goran Turković
Marko Sesnić
Bojan Drezgić
Vladimir Končar Studio Revolucija
Ivan Marušić Klif

Lokalna zajednica
Vesna Dubovečak
Nevenka Šoštar
Damir Vrtar
Štefica Dubovečak
Božidar Breški
Željko Loparić
Kristina Loparić
Srećko Šumečki
Mario Žuliček
Milan Tvarog
Ana Čretni
Ankica Škvarić
Karmen Šoštarić
Vesnica Ježek
Štefica Špiljak
Vladimir Ivanuša
Marija Varović
Ružica Kučar
Slavica Kučar
Verica Dubovečak
Vesna Lončar
Gordana Vrtar
Slađana Rončevski
Božica Kelemenić
Magda Sabolek

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?