Učka je moćna gora, masivna i kompaktna, ali onom tko joj se istinski preda ona se rastvara u bezbroj usklađenih slojeva. Taj čudesni sklad, taj vrtlog energija koji od podzemlja do nebesa, s mora i kontinenta obuzima i očarava svih pet osjetila, kao jedinstven interpretacijski doživljaj zvukom, slikom i riječju prenijele smo u nedavno otvorenom Centru za posjetitelje Poklon Parka prirode Učka.

Simbolički i stvarno naš interdisciplinarni tim kreativaca uspeo se na mitsku istarsku goru osmislivši njoj najprimjereniji način prenošenja snažne baštinske priče. Ispreplesti mrežu suradnika fotografa, ilustratora, maketara, snimatelja i ostalih stručnjaka zahtjevan je posao. No, poput uspona na vrh planine, on nam donosi zadovoljstvo i ispunjenje ljepotom.

Nimalo slučajno, ova izložba koja slavi prirodu smjestila se na 922 metra visokom prijevoju znakovitog imena – Poklon. Prijevoj je to koji spaja i razdvaja: na njemu se susreću more i planina, povezuje Istra i kontinentalna Hrvatska, dodiruju različiti krajobrazi. Na tom prirodom i čovječjim duhom obilježenom mjestu, na 1200 četvornih metara posjetitelj će na interaktivni način doživjeti sabrane sve doživljaje Učke. Uz pomoć suvremene tehnologije sljubili su se u konačnici u zaigranu, raznoliku i živu energiju centra. U njemu Učka treperi kao šišmiš, glasa se ljubavnim zovom žutih mukača, struji mirisom ljekovitog bilja, s više od 1000 ilustracija, fotografija, videosnimaka, maketa i drugih audiovizualnih medija osjetila su preplavljena pričama o običajima, jeziku, glazbi i kulturi…

Centar je smješten u renoviranoj zgradi starog peradarnika – i to nije bez poruke. Stara namjena zdanja svjedoči o suživotu čovjeka i planine, prije svega o načinu na koji su spretne ruke Učkara i Učkarica oblikovale plodno planinsko tlo u izvor dobrostanja, što je sveprožimajuća tema postava.

Slojevita povezanost planine, prirode i čovjeka, utkala se i u scenografiju izložbe. Ozračje scene određuju izohipse – vodoravne eliptične linije koje na zemljopisnim kartama povezuju mjesta iste nadmorske visine. Njihova ustreptalost i ples podsjeća ne samo na krajobrazne značajke nego i na stare ceste i putove, godove stabala, tektonska kretanja zemlje i tokove vode. Osim nabrojenih simbola, izohipse za posjetitelje u stalnoj muzejskoj izložbi na simboličan način predstavljaju “stepenice” pomoću kojih je gostima omogućeno da upoznaju Učku i Ćićariju slojnicu po slojnicu.

Ideju izohipsa slijede i tematski slojevi postava. Izložba je podijeljena na šest zaokruženih cjelina. U prvoj, pod nazivom Tunel, predstavljeno je podzemlje planine, živi svijet zaštićene podzemne faune. Primjerice, posjetitelj se u multimedijskoj igrici nalazi u ulozi šišmiša u letu i pokušava po mračnim obroncima planine zvukom detektirati leteće kukce.

U sljedećoj cjelini saznajemo više o ljudima koji su Učku i Ćićariju učinili svojim domom. U mediju dokumentarnih filmova upoznajemo posljednjeg karbunara s Ćićarije, tradicionalne stočare i suhozidne majstore. O Učki kao antropološkoj riznici svjedoče i snimke izvornih govornika vlaškog i žejanskog. Jezik je to koji ima manje od 500 govornika na području Učke, a izložba pruža mogućnost da posjetitelj nauči neke učestale fraze.

Prostorno najdominantnija izložbena cjelina posvećena je Planini, njezinim geološkim i arheološkim fenomenima. Spektakularna mehanička maketa Učke dojmljivo oblikuje i slika događaje vezane uz dramatične transformacije Učke od njezina nastanka do današnjih dana.

Cjelina usmjerena na očaravajuće pojave i fenomene u životinjskom i biljnom svijetu omogućava interaktivno iskustvo otkrivanja, prepoznavanja i očuvanja prirode. Čini to toliko snažno, kao da iz prikrajka skriveni promatrate tajni suživot planine. Na jednom mjestu možete zaviriti u različita staništa kilometrima rasprostranjena po planini.

Osobe kojima je Učka bila nadahnuće također su uvrštene u izložbu. Na zidu slavnih tu su legendarni domar planinarske kuće na Poklonu; pisac prvog hrvatskog planinarskog putopisa, kraljevna koja je posjetila Poklon, prvi učki alpinist…

Snažni završni akord izložbe prikazuje pogled s najvišeg vrha Učke u svim godišnjim dobima. Ovdje možete samostalno upravljati nezaboravnim pogledom na okolne doline i udaljene planine Hrvatske, Italije i Slovenije. Kao putovanje kroz vrijeme na vrhuncu planine u nekoliko se minuta doživljavaju cjelogodišnje vremenske prilike.

Interpretacija se prelijeva i nakon što se odmaknete od izložbe, na druge dijelove Centra – kavanu, edukacijsku i konferencijsku dvoranu. U kavani ćete tako kavu moći popiti u društvu starih karbunara, kosaca, mljekarica, a u sobi za edukaciju nastavlja se planinsko iskustvo kroz četiri godišnja doba. Multimedijske aplikacije naučit će vas kako da razaznate životinje u okolišu, razlikujete mladunčad ili po građi cvjetova prepoznate biljku.

Izlaskom iz Centra za posjetitelje Poklon priča o Učkoj ne prestaje: planina korak po korak nastavlja živjeti i u svakom posjetitelju. Mi se pak nadamo da će mali i veliki izlazeći iz Centra ponijeti sa sobom misao koja svaki segment planine drži jednakovrijednim i važnim za očuvanje prirode. Prevedeno u stih i rimu, na jezik koji se lakše pamti, to bi zvučalo ovako:

Zvončiće i runoliste

Perunike i jaglace

I još puno drugih vrsta

Suri kamen dobro skriva,

A čuva ih voda živa.

Zato i ti na njih pazi

Kada tvoja noga gazi.

Kad se vratiš, nek’ ti bude tema:

Dična Učka, majka je endema.

Naručitelj
Javna ustanova Park prirode Učka

Suradnici naručitelja
Djelatnici Javne ustanove Park prirode Učka
Grga Frangeš, Mjesto pod suncem d.o.o.
Marko Pejić, Mjesto pod suncem d.o.o.

Koautori stalnog postava
Dragana Lucija Ratković Aydemir, Muze d.o.o.
Vedran Kasap, Clinica studio d.o.o.
Marko Šesnić, Šesnić&Turković d.o.o.
Goran Turković, Šesnić&Turković d.o.o.
Vladimir Končar, Revolucija dizajna d.o.o.
Igor Pauška, Kultura d.o.o.

Stručni suradnici stalnog postava
Interpretacija baštine i razvoj sadržaja
Lea Fujs, Zrinka Zorko, Mirna Draženović, Mateja Kuka, Melita Trbušić, Meri Vesanović, Iva Klarić Vujović

Produkt dizajn 
Ozana Ursić, Katarina Perić, Zoran Šunjić

Grafički dizajn
Marinko Murgić, Andrea Sužnjević, Iva Sindik

Tipografija
Nikola Đurek

Multimedijalne aplikacije
Ervin Šilić, Zvonimir Rakijašić, Ana Salkić, Josip Šalov, Lucija Gudek, Damir Kralj, Martin Horvatić, Valentino Hrnčir, Pero Klepić, Tomislav Štefan, Goran Marošević, Filip Tušek, Luka Marinković, Marko Andlar, Marko Prpić, Goran Kuprešanin, Davorka Horvat, Gorjan Agačević, Karlo Eldić, Branko Drakulić

Multimedijalni sustav 
Domagoj Janđel, Davor Mekinić, Karlo Jelačić, Edin Karamehmedović, Irena Opsenica, Igor Bauer, Ivica Rožić

Produkcija stalnog postava
Interpretacija baštine i razvoj sadržaja
Muze d.o.o.

Grafički dizajn
Šesnić&Turković d.o.o.

Produkt dizajn
Clinica studio d.o.o.

Dizajn rasvjete
Kultura d.o.o.

Multimedijalne aplikacije
Novena d.o.o.

Multimedijalni sustav
AVC d.o.o.

Izvođači radova stalnog postava
Multimedijska oprema
AVC d.o.o.

Rasvjeta
Pijole-G d.o.o.

Produkt dizajn 
Internova d.o.o.

Tisak
Ars kopija d.o.o.

3D print
D3Stooges3D d.o.o.

Fotografije na web stranici
Nikola Zelmanović, PSZelmanović

 

Zanima vas što možemo ponuditi za vašu baštinsku priču?