zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Ekomuzej Tar-Vabriga
Torre-Abrega

Istarske masline, ulje i maslinare po vrsnoj kakvoći spominjali su još stari Rimljani, a mi smo ponosni što smo ovu u identitetskom smislu zapostavljenu temu prepoznali i ponudili kao okosnicu brenda baš u Taru i Vabrigi, mjestima koje je još 1980-ih FAO prepoznao po vrhunskom maslinovom ulju.

Naša vizija nije bila jedna od onih kratkoga daha: interpretaciju baštine promislili smo u 15-godišnjem planu, od marketinških i financijskih akcija do idejnog rješenja interaktivne stalne izložbe maslinovog ulja kojoj smo dodali jedinstveni park maslina, arheološki i ornitološki park te rutu koja kulturu i prirodu povezuje u jedinstveni doživljaj.

Opis:

Mapiranjem kulturnih i prirodnih potencijala ove male, ali turistički izuzetno razvijene istarske općine i temeljitom analizom lokalnih i okolnih čimbenika razradili smo interpretacijski plan destinacije i kao glavnu temu predložili proizvodnju maslinovog ulja. Naša se strateška odluka potvrdila naknadnim uvidom u dokument koji su 1980-ih izradili stručnjaci FAO-a ističući poljoprivrednu, ali i kulturološku vrijednost maslina i tradicije maslinarstva na tom području kao ključan resurs razvoja općine.

U krovnoj studiji predlažemo i metodološki sustavno razrađujemo marketinške aktivnosti i donosimo viziju razvoja destinacijskog brenda i proizvoda temeljenih na ključnoj baštini maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja od antike do današnjih dana: interpretacijskog centra, tematskih ruta, pozornice na otvorenom u kamenolomu Tarske vale...

Strateški plan koncipirali smo kako bi se na programski jasan i fokusiran način razvijala destinacija, te kako bi se i odluke o financiranju budućih projekata i programa iz područja kulture i turizma od strane lokalne zajednice donosile u skladu s jedinstvenim razvojnim smjernicama. Kao alat u provedbi strategije predložili smo akcijski plan za razdoblje od 15 godina.

Centar za posjetitelje "Kuća maslinovog ulja", koja bi se trebala smjestiti u zgradi nekadašnjeg tarskog kina, zamislili smo kao glavni kulturno-turistički proizvod proizašao iz Strateškog plana održivog razvoja turističke destinacije Tar – Vabriga. U preliminarnoj muzeološkoj koncepciji razradili smo interpretacijski plan stalne izložbe, osmislivši programski koncept, prostornu strategiju i funkcionalnu dispoziciju te viziju upravljanja. Okupili smo kreativni tim arhitekata i dizajnera te koordinirali izradu arhitektonske koncepcije i dizajnerskog rješenja u konceptualnom i shematskom obliku, sastavni dio kojega je preliminarni troškovnik svih radova, usluga i opreme do realizacije. U međuvremenu, donesena je odluka da se Kuća maslinovog ulja prenese u novi prostor, jedinstvenu tarsku građevinu – Kaštel za koju će se izrađivati nova projektna dokumentacija.

Važan dio provedbe strategije bilo je provođenje strategije brendiranja i oblikovanje vizualnog identiteta.

U Strateškom planu održivog razvoja turističke destinacije Tar – Vabriga predložili smo još dva kulturno-turistička proizvoda: jedinstveni park maslina i tematsku rutu koja povezuje atrakcije kulturne i prirodne baštine kulturnog krajolika prožetog maslinicima. Izradili smo idejne koncepte njihova oblikovanja i opreme. Prvi korak u tom procesu bio je sadržajni koncept i oblikovanje projektnog zadatka za projektiranje. U drugom smo koraku okupili znanstveni, projektantski i dizajnerski tim koji je na temelju projektnog zadatka i sadržajne razrade izradio idejna i izvedbena dizajnerska rješenja.

Vrsta usluge/ dokumentacije:
Strateški plan održivog razvoja turističke destinacije Tar – Vabriga (studija)
Idejno rješenje Centra za posjetitelje "Kuća maslinovog ulja" Ekomuzeja Tar – Vabriga i brendiranje destinacije
Strateški plan razvoja Ekomuzeja Tar – Vabriga
Akcijski plan i program Ekomuzeja Tar – Vabriga za razdoblje 2011.-2014.
Idejno rješenje Parka maslina "Đardin od ulik"
Idejno rješenje Tematske rute maslina i arheologije Ekomuzeja Tar – Vabriga

Klijent: Turistička zajednica Tar-Vabriga, Tar

Razdoblje: 2008. / 2009. / 2010.-2012. / 2015.-2016.

Autorica studije:

Dragana Lucija Ratković Aydemir

Istraživanje:

Karla Bačić Jelinčić

Članovi radnog tima:

Denis Žužić
Franco Palma
Elena Uljančić-Vekić
Gaetano Benčić

Interpretacijski plan i idejno muzeološko rješenje:

Dragana Lucija Ratković Aydemir

Arhitektonski koncept:

Krebel i Kostrenčić arhitekti d.o.o. Zagreb

Produkt dizajn:

Vedran Kasap, Clinica Zagreb

Vizualni identitet i grafički dizajn:

Vanja Cuculić, Studio Cuculić Zagreb

IT i multimedija dizajn:

Vladimir Končar, Studio Revolucija Zagreb

Ekspert za masline i maslinarstvo:

Prof. dr. sc. Đani Benčić

Hortikulturistica:

Biserka Šavora d.i.a.

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite