zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Ekomuzej čipke i čipkarstva, Lepoglava

Da povezivanje lokalnog i globalnog stvara čuda od kojih zastaje dah najbolje svjedoči tradicija čipkarstva koja u Lepoglavi bilježi stogodišnju tradiciju. Umijeće upletanja niti sveeuropska je baština, ali je ona u Lepoglavi dosegla takvu razinu da ju je UNESCO uvrstio u listu svjetske nematerijalne baštine.

Povezujući niti koje Lepoglavu vezuju sa svijetom po prvi put smo fenomenu čipkarstva u nas dali dostojan tretman. Ekomuzej čipke i čipkarstva Lepoglava svoju mrežu širi od dokumentacijskog centra preko radionica i učionica do suvenirnice sve do prepoznavanja čipke u prirodi i Međunarodnog festivala čipke.

Opis:

Da povezivanje lokalnog i globalnog stvara čuda od kojih zastaje dah, najbolje svjedoči tradicija čipkarstva koja u Lepoglavi bilježi sto godina postojanja. Umijeće pletenja niti sveeuropska je baština, a u Lepoglavi je dosegla takvu razinu da ju je UNESCO uvrstio u Popis svjetske nematerijalne baštine.

Ekomuzej čipke i čipkarstva u Lepoglavi na zanimljiv i pristupačan način slavi i valorizira ukupnost bogate kulturne baštine lepoglavskog kraja, štiteći i na suvremeni način interpretirajući tradicionalni način života. Vizualni identitet ekomuzeja odnosi se na zbir svih aspekata koji se formiraju kao vlastito konzistentno i prepoznatljivo iskustvo čipke u Lepoglavi, a proteže se kroz sva sredstva komunikacije unutar i izvan ekomuzeja. Osnovna komponenta vizualnog identiteta temelji se na niti konca koja posjetitelja dočekuje i upućuje: nit je ponekad vidljiva, ponekad nevidljiva, u nekim trenucima postaje glavni sudionik, u drugima je signalizacija ili dekoracija, ali uvijek posjetitelje nedvosmisleno usmjerava kroz vanjske i unutrašnje sastavnice ekomuzeja.

Ekomuzej čipke i čipkarstva u Lepoglavi obraća se širokom spektru posjetitelja, a svakako najviše zaljubljenicima i zainteresiranima za ovaj aspekt kulture i umjetnosti. Osim stalnog postava koji posjetiteljima otkriva svijet čipke i čipkarstva, ekomuzej predviđa i dokumentacijski centar, radionicu za restauraciju čipke i tekstila, centar za edukaciju, modni studio i kreativni kutak, galeriju za povremene izložbe, dječji muzej čipke, multifunkcionalnu dvoranu, suvenirnicu i muzejsku slastičarnicu. U vanjskom dijelu ekomuzej bi obuhvatio dječji park čipke, čipkarski vrt te rute čipke osmišljene kao šetnje kroz krajolik za posjetitelje zainteresirane za obilazak prirode uz priču o čipki. Pod okriljem ekomuzeja je i Međunarodni festival čipke koji se tradicionalno održava od 1997. godine kao projekt Turističke zajednice Lepoglave.

Na javnom natječaju 2015. godine Grad Lepoglava odabrao je idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za budući objekt Centra za posjetitelje unutar kojeg će se nalaziti Ekomuzej čipke i čipkarstva, Lepoglava.

Vrsta usluge/ dokumentacije:
Idejno rješenje Ekomuzeja čipke i čipkarstva, Lepoglava
Akcijski plan i program Ekomuzeja čipke i čipkarstva, Lepoglava
Annex 1 – Uvod u muzeologiju

Klijent: Grad Lepoglava

Razdoblje: 2009.

Interpretacijski plan i idejno muzeološko rješenje:

Dragana Lucija Ratković Aydemir

Autorski tim:

Dragana Lucija Ratković Aydemir, Muze d.o.o., Zagreb
Marija Kukec, Muze d.o.o., Zagreb
dr. Tihana Petrović Leš, vanjska stručna savjetnica Grada Lepoglava
Vanja Cuculić, Studio Cuculić, Zagreb
Goran Turković, Studio Cuculić, Zagreb
Marko Sesnić, Studio Cuculić, Zagreb
Bojan Drezgić, Studio Cuculić, Zagreb
Vladimir Končar, Studio Revolucija Zagreb
Ivan Marušić Klif, suradnik

Članovi užeg radnog tima:

Marijan Škvarić, gradonačelnik
Emil Tkalec, voditelj Ureda za projekte i razvoj Grada Lepoglava
Marina Žulić, pročelnica Upravnog odjela Grada Lepoglava
Mirko Varović, direktor Međunarodnog festivala čipke Lepoglava
Mirko Druško, suradnik

Članovi šire radne skupine:

Vesna Dubovečak
Nevenka Šoštar
Damir Vrtar
Štefica Dubovečak
Božidar Breški
Željko Loparić
Kristina Loparić
Srećko Šumečki
Mario Žuliček
Milan Tvarog
Ana Čretni
Ankica Škvarić
Karmen Šoštarić
Vesnica Ježek
Štefica Špiljak
Vladimir Ivanuša
Marija Varović
Ružica Kučar
Slavica Kučar
Verica Dubovečak
Vesna Lončar
Gordana Vrtar
Slađana Rončevski
Božica Kelemenić
Magda Sabolek

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite