zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Ekomuzej batana, Rovinj

Muzej lokalne zajednice posvećen batani, malenoj barki rovinjskih ribara, prekretnica je ne samo u djelovanju Muza nego i muzeološkoj djelatnosti u Hrvatskoj. Za Draganu Luciju, direktoricu Muza, bio je to prvi projekt, za Istru i Hrvatsku prvi ekomuzej, a za Europu putokaz, što su tijekom godina potvrdile brojne nagrade i priznanja.

Kuća o batani / Casa della batana, kako glasi pun naziv interpretacijskog centra, ishodište je u kojem je batana simbol oko kojeg se sastaju energije identiteta i usmjeravaju u mnoge segmente života lokalne zajednice. U tom smislu batana je od barke koja je u prošlosti hranila Rovinj, interpretacijom i pomnim stručnim vođenjem postala metafora preporoda maritimne baštine grada u kojem su se susrele i zagrlile sudbine talijanskog i hrvatskog etnosa.

Opis:

Ekomuzej batana prvi je ekomuzej ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj koji je u potpunosti zaživio u svojoj lokalnoj zajednici. Kao poseban način upravljanja baštinom u rukama lokalne zajednice, ovaj je ekomuzej posvećen istoimenoj ribarskoj brodici i lokalnoj zajednici koja ju je prepoznala kao svoj baštinski simbol. Batana je najrasprostranjenije tradicionalno plovilo u Rovinju i ona zrcali kontinuitet lokalne materijalne i nematerijalne pomorske i ribarske baštine, ali i kontinuitet svakodnevnog života domaćeg stanovništva. Njegujući i čuvajući autohtonu maritimnu baštinu Rovinja, ekomuzej svojim programima sudjeluje u razvoju autentične kulturne ponude za sve posjetitelje grada Rovinja. Stručno upravljajući Ekomuzejom batana, osmislili smo ekomuzeološku strategiju upravljanja te strukturirali njegove osnovne sastavnice i područja djelovanja:

Kuća o batani / Casa della batana – interpretacijski i dokumentacijski centar, otvoren za javnost 2004.
Spacio Matika – rovinjska inačica konobe, autentični prostor živog doživljaja gastronomske, jezične i glazbene nematerijalne baštine Rovinja, otvoren za javnost 2006.
Mali škver – mjesto njegovanja, očuvanja i prenošenja nematerijalne baštine gradnje batane, upisane na Listu nematerijalne baštine RH, otvoren 2005.
Rovinjska regata tradicionalnih barki i brodica s oglavnim i latinskim jedrom – manifestacija koja slavi i čuva znanja i vještine tradicionalnog načina jedrenja s oglavnim i latinskim jedrom, održana prvi put 2005. godine.

Izrađivali smo godišnje planove aktivnosti, koordinirali realizaciju svih aktivnosti, sakupljali sredstva za provedbu programa (pisali prijavnice i izvješća), vodili umrežavanje i koordinirali suradničke aktivnosti na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini (AMMM, ICMM, EMH, ICOM...) te osmišljavali i provodili PR i marketinške aktivnosti. Posebnu pozornost posvećivali smo osnaživanju kulturnih i baštinskih kompetencija članova ekomuzeja i lokalne zajednice. Velika čast i motivacija za tako mali baštinski projekt uslijedila je 2007. godine ulaskom u uži izbor za nagradu Europskog muzeja godine. Tijekom iste godine Hrvatska turistička zajednica proglasila je Ekomuzej batana najboljim turističkim proizvodom na hrvatskoj obali. U 2013. godini ista organizacija dodijelila je Ekomuzeju batane nagradu "Doživimo Hrvatsku / Experience Croatia – brend kvalitete u kulturnom turizmu" za program "Okusi i zvukovi batane".

http://www.batana.org

Stručno upravljanje Ekomuzejom batana, Rovinj

Klijent: Ekomuzej batana, rovinj

Razdoblje: 2005.-2012.

Stručna voditeljica ekomuzeja:

Dragana Lucija Ratković Aydemir (2004. – 2012.)
Tamara Nikolić Đerić (2013. – danas)

Članovi užeg radnog tima:

Marino Budicin
Riccardo Bosazzi
Fabio Cherin
Valerio Drandić
Delia Quarantotto
Mladen Takač
Alvise Benussi

Autorski tim stalnog postava:

Dragana Lucija Ratković Aydemir
Marino Budicin
Saša Paris
Damir Fabijanić
Mirna Petrešević
Ivan Marušić Klif

Fotograf: 

Damir Fabijanić

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite