zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Centar za posjetitelje
Ivanina kuća bajke

Ivana Brlić-Mažuranić svojim je "Pričama iz davnine" svijetu darovala posebnu viziju živog i boljeg zajedništva, a mi smo promišljanjem Ivanine kuće bajke tu njenu čaroliju sa stranica knjiga prenijeli u život jedne zajednice – one u kojoj su mašta i kreativnost književnice začete i nadahnute.

Ogulin je grad u kojem likovi Regoča, Potjeha, Kosjenke, ribara Palunka, Neve Nevičice ne samo da žive nego svojim energijama potiču i bolji život svojih sugrađana. Ivanina kuća bajke već je osvojila brojne nagrade, uključujući i nagradu Hrvatskoga muzejskog društva za najbolji muzejski postav u Hrvatskoj; jedan je od indikatora uspješnosti porast posjećenosti za 100% iz godine u godinu. Kruna je bila nominacija za nagradu Europskog muzeja godine za godinu (EMYA) – 2016.

Opis:

Centar za posjetitelje "Ivanina kuća bajke" (IKB) drugi je realizirani od dva nova kulturno-turistička proizvoda koje smo zamislili u Strateškom planu održivog razvoja kulturnog turizma "Ogulin, zavičaj bajke" (studija).

Misija je Ivanine kuće bajke slaviti djelo Ivane Brlić-Mažuranić, inspirirati bajkom i poticati ljubav prema čitanju, znanju i stvaralaštvu kod svih svojih posjetitelja. Širenjem znanja o bajci, široko rasprostranjenoj književnoj vrsti, Ivanina kuća bajke osnažuje kulturni i turistički prosperitet Ogulina, služeći aktivno razvoju svoga grada i doprinoseći kvaliteti života svih svojih građana. Ivanina kuća bajke svojim programima i načinom djelovanja potiče interkulturnu razmjenu sa sličnim projektima u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Sastavnice su Ivanine kuće bajke stalna izložba, koncipirana na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, web stranica, virtualna baza bajki i online knjižnica, izdavačka djelatnost te cjelogodišnji kreativni i edukativni programi i radionice namijenjeni djeci, mladima i odraslima.

U procesu izrade cjelovitog idejnog muzeološkog i muzeografskog idejnog rješenja (preliminarne muzeološke koncepcije) oblikovali smo prema našoj izvornoj metodologiji sastavnice Ivanine kuće bajke, donijeli prostornu i funkcionalnu dispoziciju, razradili sinopsis i idejnu scenografiju te okupili kreativni koautorski tim i tim suradnika. S koautorima i kreativnim timom doneseno je idejno vizualno oblikovanje i idejna razrada svih izložaka.

Nakon izrade idejnog rješenja, klijenta smo savjetovali u poslovima upravljanja projektom. Sudjelovali smo u aktivnostima prikupljanja sredstava za realizaciju projekta iz EU fondova, savjetovali u vođenju PR i marketinških aktivnosti te predstavljali projekt stručnoj i široj javnosti u zemlji i inozemstvu.

Na temelju idejnog rješenja metodološki smo temeljito razradili interpretacijski plan izložbe, okupili istraživački i znanstveni tim te svim članovima tima postavili projektne zadatke. Producirali smo i koordinirali istraživanja, pisanje, lekture i prijevode interpretacijskih tekstova, scenarija i sinopsisa za sve grafičke, ilustracijske i multimedijalne sadržaje izložbe. Vodili smo Knjigu realizacije stalne izložbe i pratili sve faze produkcije sadržaja. Izradili smo Studiju o mogućnosti razvoja suvenira Ivanine kuće bajke i Strateški plan razvoja Ivanine kuće bajke 2014. – 2020.

Vrsta usluge/ dokumentacije:
Idejno rješenje stalne izložbe
Interpretacijski plan
Knjiga realizacije stalne izložbe
Studija o mogućnostima razvoja suvenira
Strateški plan razvoja Ivanine kuće bajke 2014-2020.

Klijent: Turistička zajednica Grada Ogulina, Ogulin

Razdoblje: 2007-2008. / 2013.

Ko-autori:

Dragana Lucija Ratković Aydemir, muzeologinja i interpretatorica baštine
Vanja Cuculić, grafički dizajner, Studio Cuculić Zagreb
Vladimir Končar, IT i multimedija dizajner, Studio Revolucija Zagreb

Suradnici:

Sanja Lovrenčić, spisateljica bajki
Srđana Modrinić aka Booboo Tannenbaum, ilustratorica i dizajnerica
Tena Letica Tkalčević, dizajnerica

Realizacijski tim:

Interpretacijsko planiranje, razvoj sadržaja izložbe, strateško planiranje i akcijski plan - Muze d.o.o. (Nada Kujundžić, dr. sc. Dubravka Zima, dr. sc. Marijana Hameršak, Selma Kanazir, Ivana Jagić, Mirna Draženović)

Grafički dizajn i ilustracije - Studio Cuculić (Maja Draganić i Srđana Modrinić aka Booboo Tannenbaum)

IT i multimedija dizajn, produkcije i aplikacije - Studio Revolucija (Ana Kovačić)

Produkt dizajn - Studio Clinica (Vedran Kasap, Ivana Fabrio i Ozana Ursić)

Lektura za engleski jezik: Martin Mayhew

Lektura za hrvatski jezik: Lidija Sykora Nagy

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite