Dragana Lucija Ratković Aydemir

Luč, baklja, svjetiljka – to je simbol Dragane Lucije, utemeljiteljice i direktorice Muza kojeg ne treba dodatno objašnjavati. No, donositi svjetlo ili ga usmjeravati prema onim tamnijim i manje poznatim dijelovima života i baštine nije uvijek lagano, traži se u tom poslu znanja, vještine, entuzijazma i hrabrosti. Sve te odlike Dragana Lucija uspjela je objediniti i na njima ustrajati kad je 2005. godine pokrenula Muze. 

Do njih nije stigla ni slučajno ni lako: po završetku legendarne zagrebačke «kulture» (Obrazovni centar za kulturu i umjetnost), upisala je  studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zapošljava se u tadašnjem Zavodu za zaštitu spomenika kulture Ministarstva kulture u Zagrebu, a potom i u Poreču, gdje do 2004. godine radi na poslovima zaštite kulturne baštine. Godine 1997. nagrađena je stipendijom UNESCO-a za stručno usavršavanje u području konzervacije i restauracije kulturnih dobara u Poljskoj.

Godine 2003., nakon uspješnog postavljanja stalne izložbe sakralne baštine u rovinjskom Franjevačkom samostanu,  Grad Rovinj ju angažira na projektu «Kuća o batani/Casa della batana», kojega uspješno vodi sve do 2013. Taj je projekt bio prekretnicom u njezinom radu i poslužio je kao case study na stručnom usavršavanju u organizaciji Fondacije Marcel Hicter iz Bruxellesa. U ovom europskom programu edukacije godine 2005. stječe Europsku diplomu za upravljanje u kulturi i kulturnom turizmu i osniva prvu specijaliziranu butik tvrtku za upravljanje projektima u kulturi i turizmu u Hrvatskoj.

Godine 2009. izabrana je za predsjednicu Asocijacije pomorskih muzeja Mediterana (AMMM) sa sjedištem u Barceloni (četverogodišnji mandat), a od 2010. UNDP Hrvatske angažira je kao stručnu savjetnicu za ekomuzeje u projektu Coast. Od 2012. upravlja projektom interpretacije i prezentacije prirode za 30 investicija mreže nacionalnih parkova, parkova prirode i zaštićenih područja RH u području interpretacije i prezentacije baštine.

Članica je raznih strukovnih udruženja poput Interpret Europe, AMMM, ICOM, ORACLE i EMH.

Ne mogu opisati zadovoljstvo radeći s timom Muza, kojeg uz mene čine tri mlade perspektivne muzeologinje koje su specijalizirane za određene discipline i područja vezana uz baštinu, muzeologiju i turizam. Uz moje iskustvo i znanje, njihova zainteresiranost, znatiželja, energija, upornost i motivacija za učenje i rad vitalne su pokretačke snage Muza.
Dragana Lucija
podijelite
podijelite