zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Posjetiteljski centar kulturne rute "Putovima Frankopana" u Kraljevici

U petak 18. studenog 2016. godine svoja je vrata otvorio posjetiteljski centar kulturne rute "Putovima Frankopana" u Kraljevici. Riječ je o jedinstvenom projektu koji po prvi put interpretira priču o Frankopanima, obitelji izuzetnoj važnoj u borbi za hrvatski nacionalni identitet. Muze su zaslužne za koncept stalne izložbe, razvoj sadržaja i interpretacijske tekstove posjetiteljskog centra, koji je smješten u jednoj od izvorno sačuvanih prostorija dvorca Nova Kraljevica. Ovaj posjetiteljski centar predstavlja prvu postaju povijesnog i kulturološkog putovanja koje poziva na istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Frankopana i Zrinskih.

Projekt "Putovima Frankopana" započela je i uspješno vodi Primorsko-goranska županija s ciljem obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a želja je stvoriti mrežu inovativnih i visokodoživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana. Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i 3 sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara. Počevši od Krka to su Kaštel Gradec, Kaštel u Krku i Franjevački samostan na Košljunu. Na području Vinodolske općine ruta nastavlja u Kaštelu Grobnik, Kaštelu Trsat, Kaštelu u Bakru, Starom gradu Hreljinu, Starom gradu Zrinskih u Kraljevici, Dvorcu Nova Kraljevica, Kaštelu Drivenik, Kaštelu Grižane, Pavlinskom samostanu u Crikvenici, Kuli u Bribiru, Kaštelu s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom i Starom gradu Ledenice. A na području Gorskoga kotara nižu se Dvorac Zrinskih u Čabru, Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Dvorac Severin, Dvorac Stara Sušica i Manastir Gomirje.

U novootvorenom posjetiteljskom centru Kraljevica navedeni kulturni spomenici zajedno s destinacijama u kojima se nalaze, povezani su u suvremeni zemljovid bogate turističke mreže ispletene na ostavštini velikaške obitelji Frankopan. Središnji izložak posjetiteljskoga centra je meandrirajući stol, instalacija koja posjetitelju omogućava uvid u glavne baštinske punktove rute. Služeći se multimedijalnim jezikom, interpretacija se ovdje susreće s originalnim i začudnim umjetničkim animacijama i filmovima. Susret senzibiliteta suvremenih umjetnika sa snažnom povijesnom obiteljskom pričom od hrvatskoga i europskoga značaja čini posjet ovome centru nezaboravnim iskustvom, poticajem za nastavak istraživanja Kulturne rute "Putovima Frankopana".

Naručitelj:

Primorsko-goranska županija

Voditelj projekta:

Valerij Jurešić

Koordinatorice projekta:

Irena Grdinić, Hicela Margan i Adrijana Jović

Arhitektura:

Penezić i Rogina arhitekti d.o.o.

Koncept stalne izložbe, razvoj sadržaja i interpretacijskih tekstova:

Muze d.o.o.

Vizualni identitet, ilustracije i dizajn multimedijskih aplikacija:
Koncept umjetničkih animacija:

Ana Hušman i Ivan Marušić Klif

Fotografije:

Domagoj Blažević

Korištenje arhivske građe omogućili su:

- Državni arhiv u Rijeci

- Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Fototeka

- Konzervatorski odjel u Rijeci

- Metropolitanska knjižnica Zagrebačke nadbiskupije

- Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov"

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite