zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Muzej zajednice u zagrebačkoj Ilici

Protekloga tjedna u gradu Zagrebu, točnije duž njegove "najzagrebačkije" ulice – Ilice, odvijali su se razni programi i događanja u sklopu festivala Projekt Ilica: ReadyMade. Muze su kao član konzorcija ovog projekta razvile koncept Muzeja zajednice i Interpretacijskog centra Ilica © kojega su i prezentirale u sklopu festivala 10. svibnja 2017. godine u Ilici 69.

Složit ćete se s nama da je uistinu obećavajuće kada projekt urbane revitalizacije započne festivalom! To se upravo dogodilo u zagrebačkoj Ilici. Festivalski početak Projekta Ilica prvi je korak šireg integrativnog projekta oživljavanja, osnaživanja i razvijanja zapostavljene zagrebačke žile kucavice. Svoj smo doprinos projektu ostvarile u djelokrugu svojih dugogodišnjih poslovnih aktivnosti i stručnih kompetencija: planiranju interpretacije i prezentacije baštine te razvoju alternativnih muzeoloških projekata s ciljem održivog razvoja lokalnih zajednica te razvoja održivog i odgovornog, ali visoko doživljajnog turizma.

Prezentaciju smo održale u jednom od napuštenih i zapuštenih prostora Ilice koji je nekada pripadao pogonu "Mega − tvornica metalne galanterije", patentnih zatvarača, odnosno "cìferšlusa" kak' bi rekli "Zagrebčanci". Preklapanje zupčanika jednog "cìferšlusa" u našem konceptu prezentiranog Muzeja zajednice simboličan je čin ponovnog povezivanja članova zajednice s memorijom i duhom Ilice kao njihova životnog i radnog urbanog prostora.

Vraćanje vitalnosti i identiteta mjesta predstavlja srž i način djelovanja muzeja zajednice. On predstavlja dinamičnu i prokreativnu platformu djelovanja u području očuvanja baštine, koju želimo primijeniti u prepoznavanju, vrednovanju i slavljenju duha mjesta zagrebačke Ilice. U sklopu inicijalne radionice, zajedno s dvadesetak sudionika, preispitali smo predloženi mandat djelovanja, baštinske potencijale i prijedloge interpretacijske infrastrukture! Time je započeo zajednički rad na uspostavi Muzeja zajednice i Interpretacijskog centra Ilica©. O daljnjim ćemo vas aktivnostima i radionicama na vrijeme obavještavati! Servus!

Fotografije:

Marina Paulenka

Video:

PozitivTV

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite