zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Meštrovićev znak u Hrvatskoj

Jeste li znali da nas je prije šezdeset i šest godina, 16. siječnja 1962. u South Bendu u američkoj Indiani zauvijek napustio Ivan Meštrović, najveći hrvatski kiparski genij? Rođen stjecajem okolnosti u Vrpolju kod Đakova 1883. godine, ovaj je budući umjetnik djetinjstvo proveo u Dalmatinskoj zagori. I tu počinje priča o našoj novoj suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića…

S početkom nove godine došlo je vrijeme za još jedan inspirativan i izazovan projekt. Upravo 16. siječnja, na obljetnicu Meštrovićeve smrti, u suradnji s partnerima Priredba d.o.o. i Studio Šesnić&Turković posjetili smo Dalmatinsku zagoru i prisjetili se Meštrovićeva života i djelovanja. Kročili smo mjestima gdje je odrastao i živio, odnosno odakle je pošao slijediti svoje umjetničke muze.

Obilazak terena na kojem se uskoro planira provedba jedinstvenoga kulturnog projekta započeo je u selu Otavice u Dalmatinskoj zagori, poznatom na karti Hrvatske upravo po Ivanu Meštroviću, a završio potom u Splitu. U cjelodnevnom druženju s domaćinima i suradnicima upoznali smo Meštrovićeve Crikvine Kaštilac i obišli Galeriju Meštrović – nekadašnju splitsku adresu umjetnikove obitelji. Oduševilo nas je i istinski nadahnulo izvanredno stručno vodstvo više kustosice Zorane Jurić Šabić i cijelog tima predvođenog ravnateljicom Sandrom Grčić Budimir.

Nakon ovog prvog posjeta možemo sa zadovoljstvom ustvrditi da nam je doživljaj djela ovog istinskog umjetničkog genija postao snažan poticaj za daljnji rad. Želja nam je da svojim udruženim – kreativnim i stručnim – snagama damo svoj doprinos širenju percepcije i recepcije Meštrovića i njegova djela u Hrvatskoj i svijetu. U tom nastojanju, u nastavku na posjet održali smo i prvu radionicu mapiranja kojom započinje proces izrade komunikacijske strategije, brendiranja i pozicioniranja Muzeja Ivana Meštrovića u Hrvatskoj i svijetu.

Sljedeći je korak obići zagrebački Atelijer Meštrović u kojem uskoro planiramo održati i drugu radionicu!

 

Fotografije: Iva Klarić, Muze d.o.o.

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite