zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Interpretacijsko planiranje i brendiranje rive u Malinskoj

''Riva velike barke'' prijedlog je naziva buduće rive u Malinskoj. Primjer je to izvrsnosti podjednako u području suvremene hrvatske arhitekture i urbanizma, kao i u području sveobuhvatnog i inovativnog interpretacijskog planiranja. Najveća atrakcija i vrijednost ''Rive velike barke'' (a velika barka je lokalni naziv za širom Jadrana rasprostranjenu tradicijsku brodicu – braceru!) postat će budući Posjetiteljski centar maritimne baštine s atraktivnom multimedijalnom stalnom izložbom.

U srijedu 15. veljače 2017. u Malinskoj smo održali prezentaciju krovnog interpretacijskog plana rive i posjetiteljskog centra u Malinskoj. Na samom početku prezentacije predstavili su se lokalni entuzijasti – zaljubljenici u baštinu svoga mjesta – koji su prepoznali potrebu za zaštitom i prezentacijom njihove maritimne baštine te su zajedno s Općinom Malinska-Dubašnica pozvali nas – Muze – kako bismo im pomogli prepoznati baštinsku supstancu njihove rive, a potom i oblikovati sustavan plan njezine zanimljive i inovativne interpretacije i prezentacije.

Mjesto Malinska sjedište je Općine Malinska-Dubašnica. U svom nazivu Dubašnica nosi ime hrasta medunca, šume kojega stoljećima imaju veliki značaj za stanovnike ovoga kraja. U dubašljanskom kraju stanovnici se tradicionalno bave ovčarstvom, maslinarstvom i poljodjelstvom, a širenjem na obalu i razvojem Malinske okušali su se i u pomorstvu, ribarstvu i brodogradnji. U prošlosti se iz ovog kraja tradicijskim brodicama bracerama prevozila roba i sirovine u Veneciju, Trst, Rijeku... Od kraja 19. st. kada je u malinskarsku luku uplovio prvi turistički parobrod pa sve do danas glavna djelatnost Malinskara je – turizam. Dugi niz godina Općina razvija i podupire različite inicijative očuvanja i valorizacije svoje kulturne i prirodne baštine. Tijekom 2016. godine uređen je Interpretacijski centar ''Kuća dubašljanske baštine'' koju je stručno osmislio i vodio Grga Frangeš iz tvrtke Mjesto pod suncem d.o.o., a za arhitektonski projekt uređenja i oblikovanja rive i zgrade posjetiteljskog centra odabrano je nadasve sjajno rješenje zagrebačkog arhitektonskog studija NFO iz Zagreba.

Nakon provođenja radionica i višekratnih susreta s lokalnom radnom grupom, ''Rivu velike barke'' osmislili smo kao mjesto susreta kopna i mora, novog i starog, domaćina i gosta, umjetnosti i sporta u inspirirajućem okruženju autentične žive maritimne kulture. Kroz krovni interpretacijski plan opisujemo i tematski razrađujemo kulturno-kreativne sadržaje i programe koji će na doživljajno poticajan način istaknuti duh mjesta, sense of place, malinskarske rive. Tako će se lokalni stanovnici ali i svi posjetitelji Malinske moći kupati na novoj tematskoj plaži ''Maestral'' i uživati u pogledima s vidikovca ''Malinska na dlanu''. Najmlađi će se posjetitelji Malinske moći ''raspametiti'', ali i kroz igru i pokret educirati o vrijednostima maritimne baštine na tematskim dječjim igralištima ''Gropi i konopi'' i ''Moreplovac''. U Malinskarskom škveru predstavit će se bogata tradicija malog obiteljskog brodogradilišta obitelji Kraljić uz stalne programe ''žive baštine''.

Vizualni identitet rive nastao je na temelju interpretacijskog plana i suradnje s lokalnim entuzijastima, a autor rješenja je dizajnerski studio Filburg d.o.o. iz Zagreba. Znak vizualnog identiteta evocira koncentrične valove koji se šire, apstraktno stilizirano slovo ''m'' kao suptilnu poveznicu s logotipom turističke zajednice, liniju morske obale te pomorske oznake za dubine mora. Paleta boja dovodi u odnos hrastove šume i more. U primjenama, linijski crtež postaje zaseban element koji se može animirati, reagirati na podražaje i kontekst, mijenjati svoju formu i značenje.

Glavna atrakcija rive – Posjetiteljski centar maritimne baštine – omiljeno mjesto susreta lokalnih ljudi i posjetitelja Malinske postat će zasigurno i jedna od najposjećenijih kulturno-turističkih atrakcija maritimnog predznaka na Kvarneru. Ovdje će se sinergijom arhitekture, interpretacije i dizajna stvoriti nezaboravni doživljaj tradicije polja, mora i turizma na sasvim originalan i poticajan način. Posjetitelje će kroz izložbu voditi makete tradicijskih brodica, i to ne bilo kojih, već onih koje su se kroz povijest zatekle u malinskarskoj luci. Tako će bracera, loger, guc, trabakul, gajeta i pasara posjetiteljima ispričati ''Kako je Dubašnica rodila Malinsku'', čuti priču o ''Dva vijeka jednog milenija'' i ''Baladu jednog barkarijola'' i potaknuti ih da zavire u ''Škrinju mornarskih vještina''. Kroz maketarsku i ostale edukativne radionice posjetitelji će dodatno proširivati svoja znanja o maritimnoj baštini, a jednom godišnje će postati domaćin Maritimnog festivala drvenih jadranskih brodica. ''Mandrać, muzej koji plovi'' vanjska je sastavnica Centra gdje će se predstaviti mala flota tradicijskih brodica, svaki put iznova oživljena kroz bogat kulturno-turistički i sportski program tijekom cijele godine. Na samom krovu posjetiteljskog centra, na tematskoj stazi ''Zeleni krov Mediterana'', posjetitelj se upoznaje se s raznolikim mediteranskim biljem koje će kasnije susretati istražujući Malinsku i njezinu okolicu. Za autentične programe centra u budućnosti zasigurno će se pobrinuti lokalni klubovi: Jedriličarski klub ''Malinska'' i Športsko-ribolovna udruga ''Lastavica'' čija se sjedišta nalaze u samom Centru.

Ukratko, put smo zacrtali, a uz zajedništvo i udruživanje kreativnih snaga brojnih sadašnjih i budućih suradnika čvrsto vjerujemo u sretan završetak ove sjajne maritimne pustolovine!

Autori interpretacijskog plana Rive i Centra

Dragana Lucija Ratković Aydemir, Muze d.o.o.

Mirna Draženović, Muze d.o.o.

Ivana Jagić, Muze d.o.o.

Autor vizualnog identiteta:

Filburg d.o.o.

Autori arhitektonskog rješenja

Nenad Ravnić, NFO

Kata Marunica, nfo

Ana Begović, NFO

Općina Malinska-Dubašnica

Robert Anton Kraljić, načelnik Općine

Franko Kraljić, brodograditelj

Nikola Jurić, jedriličar

Željko Skomeršić, brodomaketar

Anton Tonči Turk, profesor na brodograđevnom fakultetu

Danijel Žgaljić, pomorac-jedriličar

Toni Kraljić, šumar

Nediljko Vučetić, direktor TZ Malinska

Autor crteža

Nikola Jurić

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite