zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Ivanina kuća bajke među najboljim europskim muzejima

Kažu da je od trenutka kad dobitnik Oscara podigne svoj kipić u zrak znatno napetiji onaj kad najavljivač pročita rečenicu: "A za Oscara nominirani su…" U tih nekoliko sekundi i oni koji će na kraju biti dobitnici i oni kojima to neće poći za rukom nalaze se na istoj liniji, crti uzajamnog poštovanja i uvažavanja onoga što rade. Zajedno, oni su veleposlanici kulture.

Tako nekako osjećali smo se i mi u Španjolskoj, u San Sebastianu, gdje smo početkom travnja 2016. godine zajedno s predstavnicima Ivanine kuće bajke, ravnateljicom Ankicom Puškarić i pripovjedačicom bajki Jasnom Held sudjelovali na svečanosti objave Europskog muzeja godine. EMYA je najstarija i najuglednija europska muzejska nagrada koja se ove godine održala 39. put, a kako bi istaknuli njezin značaj neslužbeno je nazivaju i "europskim muzejskim Oscarom".

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe u sklopu Europskoga muzejskog foruma, a Ivanina kuća bajke bila je u konkurenciji s još 49 muzeja iz 24 europske zemlje. Ovogodišnju nagradu za Europski muzej godine dobio je POLIN: Povijesni muzej poljskih Židova iz Varšave, ali pozornost Europe nije zaobišla ni jedan od bisera europske muzeološke riznice.

S EMYA-om Ivanina kuća bajke dijeli ove godine još jednu znakovitu obljetnicu koja sama po sebi govori o ispreplitanju bogatoga hrvatskog i europskog naslijeđa: Ivanina kuća bajke ove godine slavi 100 godina od objavljivanja "Priča iz davnine", a EMYA slavi 100 godina rođenja svog osnivača, Kennetha Hudsona.

Nominacija je bila prigoda da Ivanina kuća bajke i u Španjolskoj otvori staze prema srcima publike širom Europe. Učinila je to u mediju u kojem je, slažu se svi, najbolja – pripovijedanjem. Nakon prezentacije rada Centra za posjetitelje u Ogulinu dvorana u San Sebastianu odjekivala je od glasnog aplauza.

Svemu se Ivana Brlić-Mažuranić mogla nadati, ali da će na europskoj sceni u 21. stoljeću doživjeti bis, sigurno nije. Ali zato i postoje bajke.

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite