zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
zatvorite   x

Svijet graševine, prvi hrvatski vinski brand

In vino veritas, kaže stara latinska poslovica koja se idealno slaže s našim projektom "Svijet graševine" dovršenim i predstavljenim u veljači, a kojim je Hrvatska prvi put dobila strateški nacrt razvoja vinske destinacije. Naručitelj strategije je Požeško-slavonska županija i grad Kutjevo, a pod brendom "Svijet graševine" zamislile smo jedinstveni projekt koji posjetitelje spoznajno i osjetilno uvodi u vinogorje Slavonije i Podunavlja upoznajući ih s autohtonom viskom sortom tog podneblja.

"Svijet graševine" poseban je zbog što na tri lokacije – kutjevačkom, pleterničkom i pakračkom području razvija tri međusobno umrežena interpretacijska pristupa. U Kutjevu, to je Kuća graševine kao polazna točka koja posjetitelje usmjerava, educira i poziva na istraživanje autentičnih atrakcija vinskog turizma: vinograda, vinarija i podruma. Informativni centar "Svijeta graševine" u Pleternici povezan je s Muzejom bećarca i plesnim centrom koji će prikazivati vinogradarstvo u folkloru. U Pakracu će se u zgradi Spahijskog podruma iz 18. stoljeća, zaštićenoj kao kulturno dobro, nalaziti centar za posjetitelje u kojem će se uz graševinu promovirati i tradicija bačvarstva.

Kako god, u bačvi, boci ili čaši, da se poslužimo riječima velikog poznavatelja vina Bele Hamvaša: vino nas vraća u iskonski život, u raj i pokazuje nam kamo ćemo prispjeti na kraju svjetskog blagdana. Svijet graševine u tom je smislu poziv – na povratak u blagdan.

Volite svoj zavičaj? Ponosni ste na svoj grad? Želite ono što osjećate pretočiti u priču o identitetu i podijeliti je sa drugima? Pošaljite nam svoja razmišljanja, svoja pitanja i prijedloge i mi ćemo vam pomoći da ih zajedno uobličimo u jedinstveni fragment za baštinski mozaik Hrvatske!

kontaktirajte nas
Što je potrebno za vašu veliku baštinsku priču?
anketa
podijelite
podijelite