zatvorite   x

Poštovani, priča o očuvanju baštine Vaše lokalne zajednice upravo je započela. Čestitamo!

Na Vaš ćemo upit nastojati odgovoriti što prije. Zahvaljujemo Vam na javljanju i radujemo se budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,
Muze

Hvala vam!
Primili smo vašu poruku. Odgovorit ćemo u što kraćem roku.
Došlo je do pogreške. ponovite postupak.
Bećarac i ganga od biblioteke do tanjura – za svih 5 čula!
Iz radionice Muza stižu dvije nove  knjige, obje su dio projekta "Kulturna ruta bećarca i gange", koji na suvremen i inovativan način promišlja vrednovanje baštine. Takve su i upravo tiskane monografija i kuharica posvećene ovim pjesničkim i glazbenim izričajima s UNESCO-ove liste nematerijalne baštine čovječanstva.
pročitajte više...
Zaključci konferencije i zašto je važno raspravljati o suživotu s turizmom
U Šibeniku je od 2. do 5. svibnja 2019. održana međunarodna konferencija „Proceed With Care – Living with Tourism“ (Nastavimo s pažnjom – Suživot s turizmom) pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, UNESCO-a i Ministarstva turizma RH, te s Gradom Šibenikom kao glavnim partnerom.
pročitajte više...
Sedam novih interpretacijskih centara na
Kulturnoj ruti Putovima Frankopana20. veljače 2019.
Zavirite iza kulisa, u malu radionicu Muza u kojem su osmišljene priče za nove centre na Ruti, po mnogo čemu pionirski projekt interpretacije domaće baštine.
pročitajte više...
Umijeće interpretiranja baštine:
Novo ruho Novih dvora, Zaprešić
I banovi trebaju Muze!  
Ovo je priča o banu Josipu Jelačiću i projektu koji će njegovu rezidenciju u Novim dvorima u Zaprešiću ne samo odjenuti u novo ruho nego i učiniti važnom baštinskom utvrdom i mjestom čuvanja civilizacijskih vrijednosti moderne Europe.
pročitajte više...
Interpretirajmo prirodnu baštinu da bismo je više voljeli
Hrvatska je zemlja izuzetno vrijedne prirodne baštine, a brojni EU fondovi nude sredstva za njenu zaštitu. Kako bi se od prvotne inicijative, proizašle iz ljubavi prema baštini, u lokalnoj zajednici došlo do uspješno provedenih i realiziranih projekata, potrebno je dobro poznavati cijeli proces planiranja interpretacije baštine.
pročitajte više...
Brendiranje Hrvatske kao europske baštinske destinacije
Što je to brend, a što brendiranje destinacije? Kakve se strategije primjenjuju u razvoju i interpretiranju destinacije? Kako u tom procesu (is)koristiti baštinu? Što o tome kaže teorija, a kakva iskustva imamo mi u projektima kao što su Riva velike barke, Kulturna ruta "Putovima Frankopana" i Ogulin, zavičaj bajke?
pročitajte više...
Interpretirajmo Hrvatsku!
Hrvatska udruga za interpretaciju baštine
Obožavate prirodu svoga kraja? Mislite da kulturna baština nije dovoljno iskorištena? Željeli biste pomoći lokalnoj zajednici da uz pomoć baštine potakne održivi razvoj? Saznajte kako Muze sudjeluju u osnivanju udruge Interpretirajmo Hrvatsku, želeći domaće naslijeđe umrežiti u veliku europsku priču. Pridružite nam se!
pročitajte više...
Klaster kreativnih industrija - kako su Muze sišle s Olimpa
Interpretacija baštine, briga o kulturnom i kreativnom identitetu i njena veza s turizmom dio su kreativnih i kulturnih industrija, u nas nedovoljno vrednovane danas najbrže rastuće gospodarske grane. Zato priključenje Muza Hrvatskom klasteru konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) ima za cilj da kroz promicanje intelektualnog vlasništva, osmišljavanje boljih kulturnih politika i stvaranje novih prilika u poduzetništvu u kulturi, doprinesemo stvaranju bolje i ljepše zajednice.
pročitajte više...
Kad narastem bit ću muzejalac
Ivica ima 4 godine i kad naraste želi biti − muzejalac. U dobi kad dječaci žele biti astronauti, avijatičari ili barem vatrogasci, takav izbor čini se unikatnim. Ivica kaže da ga je na to ponukao posjet Muzeju djetinjstva u Rijeci.
pročitajte više...
Ja sam muzej
Osnivanje jednog muzeja uvijek se odvija u trećem licu množine. A što je s umiranjem muzeja? Ono se odvija u prvom licu jednine – jer samo kad nestane posljednja osobna snažna veza s ozračjem na kojem je i oko kojeg se uzdiglo kolektivno sjećanje – muzej nestaje. Upravo zbog te snažne volje mnogih "ja" i njihove povezanosti Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine živi i danas iako bi ga nemar vlastitih državnih institucija umalo pokopao − još prije dvadesetak godina.
pročitajte više...
Kuća oživljenog vremena Martine Teunissen
Europska asocijacija za interpretaciju baštine jednom godišnje okuplja stručnjake tog područja. Ovogodišnja konferencija održala se u belgijskom povijesnom gradiću Mechelenu gdje je glavna tema okupljanja bila "Interpretacija baštine za budućnost Europe", a posebno predavanje održala nam je Martine, dama pristigla ravno iz 19. stoljeća.
pročitajte više...
Da je Hrvatska brod...
Da je Hrvatska brod, imala bi jarbol i jedra, kobilicu i rebra, sve u svemu, bila bi to lijepa barka. Ali na mjestu gdje bi trup broda trebali obgrliti madiri, kako pjesnik kaže, "kroz buže vitar piri". Nema ova ploveća metafora s rupama na oplati nikakve veze s politikom, ona gotovo i da nije preneseno značenje, jer odnosi se – na maritimnu baštinu.
pročitajte više...

Blog

Dobrodošli na stranicu našeg bloga. Ovdje ćemo vas svaki mjesec razveseliti s novom pričom o interpretaciji baštine – načinima, tehnikama i dobrim primjerima iz prakse. Pratite nas i podijelite naše priče s drugima!

kontaktirajte nas
podijelite
podijelite